Web Hosting | Τα καλύτερα πακέτα φιλοξενίας της αγοράς

Η σωστή επιλογή web hosting ή φιλοξενία της ιστοσελίδας, σας απαιτεί περισσότερη σκέψη και γνώσεις από ότι μπορεί να νομίζετε. Κάθε website, για να είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο, θα πρέπει να νοικιάζει είτε χώρο σε έναν server, είτε ολόκληρο τον server.

Όσο αναφορά το web hosting, οι επιλογές σας είναι ουσιαστικά τρείς:

1. Δωρεάν web hosting

Ιδανική επιλογή για μη κερδοσκοπικές ιστοσελίδες. Φαινομενικά, μπορεί τα δωρεάν πακέτα φιλοξενίας να μοιάζουν ελκυστικά, αν όμως θέλετε να δημιουργήσετε μια πραγματικά σοβαρή επιχείρηση, το δωρεάν θα σας κοστίσει. Μπορεί να μην σας κοστίσει σε νόμισμα, αλλά στο τέλος θα σας κοστίσει.

2. Shared hosting

Νομίζω ότι για την περίπτωσή μας είναι η καλύτερη επιλογή. Στο shared hosting, ένας αριθμός από websites στεγάζονται στον ίδιο server.

3. Dedicated Hosting

Σε αυτή την περίπτωση νοικιάζετε ολόκληρο τον web server. Αυτή η επιλογή είναι ιδανική για websites που έχουν αρκετά μεγάλο αριθμό επισκεπτών και χρειάζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Πριν επιλέξετε έναν web host provider

Σας προτείνω να επιλέξετε μία web hosting εταιρία του εξωτερικού, καθώς είναι αρκετά φτηνότερες από τις Ελληνικές και πολύ πιο αξιόπιστες. Το πιο ακριβό πακέτο που προσφέρει μία Ελληνική web hosting εταιρία, ισοδυναμεί με το φθηνότερο πακέτο μίας εταιρίας του εξωτερικού. Οι διαφορές είναι χαώδης.

Σας προτείνω να φιλοξενήσετε το site σας στην 1&1 ή στην Hostgator, από την οποία φιλοξενείται και το MakeMoneyOnline.gr. Έχω χρησιμοποιήσει και τις δύο αρκετές φορές και δεν είχα πραγματικά κανένα παράπονο. Μπορείτε να συγκρίνετε τα πακέτα τους με αυτά της isol.gr και Lyras.gr, που θεωρούνται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Η 1&1 προσφέρει δωρεάν domain για κάθε web hosting πακέτο που προσφέρει. Αν δεν έχετε καταχωρήσει ακόμα το domainσας, νομίζω ότι αξίζει να επιλέξετε την 1&1.

Για να μπορέσετε να πάρετε μία απόφαση σχετικά με το ποια εταιρία θα διαλέξετε για να φιλοξενήσει το website σας, θα πρέπει να αναλύσουμε λίγο τα χαρακτηριστικά των hosting services.

Web Hosting χαρακτηριστικά

Disk Space

Αναφέρεται στο μέγεθος του χώρου που θα σας επιτρέψει η website hosting εταιρία να χρησιμοποιήσετε. Αν δεν ανεβάσετε ήχο, βίντεο και φωτογραφίες, δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 20MB.

Transfer / Bandwidth

Αναφέρονται στον όγκο δεδομένων που μεταφέρεται στον επισκέπτη, όταν ανοίγει τις σελίδες σας. Το 99% των websites, δεν μεταφέρουν περισσότερα από 2GB το μήνα. Αν έχετε διαλέξει ένα πακέτο που προσφέρει 1GB bandwidth και το site σας το ξεπεράσει, τότε ή θα πρέπει να πληρώσετε ένα πρόστιμο, ή το site σας θα σταματήσει να λειτουργεί μέχρι να κλείσει ο μήνας.

Subdomains

Το subdomain χρησιμοποιείται, αν θέλετε οι σελίδες σας να είναι της μορφής subdomain.domain.com, όπου domain.com, το βασικό domain name του website σας.

Parked domains

Τα parked domains χρησιμοποιούνται, όταν θέλετε 2 domains με διαφορετική κατάληξη, να εμφανίζουν το ίδιο website. Αν σε ένα πλοηγό, εισάγετε www.makemoneyonline.com ή www.makemoneyonline.gr, θα καταλήξετε στο ίδιο site, χρησιμοποιώντας και τα 2 domain names .

FTP Access

Το File Transfer Protocol (FTP), είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρετε αρχεία στο site σας.

Dedicated IP Address

Αν ένας web hosting provider προσφέρει dedicated IP address, τότε το site σας θα διαθέτει το μοναδικό δικό του IP. Αν όχι, τότε θα μοιράζεστε ένα κοινό IP με άλλα websites. Το να μοιράζεστε διεύθυνση IP με άλλα sites, εγκυμονεί τον εξής κίνδυνο. Αν ένα από αυτά τα sites χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους, για να καταταγεί ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, υπάρχει ο κίνδυνος οι μηχανές αναζήτησης να αποκλείσουν όλα τα websites, που χρησιμοποιούν το ίδιο IP address.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο συμβαίνει σπάνια, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Detailed Website Statistics

Αν ο web hosting provider δεν προσφέρει αναλυτικά στατιστικά, ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα για το πώς αποδίδει το site σας, μην ασχοληθείτε καθόλου με τον συγκεκριμένο provider.

Uptime Guarantee

Το uptime guarantee είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή σας. Ψάξτε για web hosting providers που προσφέρουν uptime guarantee από 99,5% και πάνω. Το 99,5%, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος provider εγγυάται ότι το site σας θα λειτουργεί πάντα, κατά 99,5%.

Αν μία μηχανή αναζήτησης στείλει ένα web crawler ή spider, στο site σας και εκείνη την στιγμή είναι ανενεργό, είναι πιθανό να χάσετε θέσεις στη κατάταξη, από την συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης.
Περισσότερα για τις μηχανές αναζήτησης και για το πώς λειτουργούν, δείτε τον τομέα προώθηση Ιστοσελίδων.

Τιμή

Στη περίπτωση των web hosting services, δεν ισχύει το ρητό που λέει «ότι πληρώνεις παίρνεις». Για την ίδια τιμή μπορεί να επιλέξετε μία εξαιρετική εταιρία hosting ή μία όχι τόσο καλή έως μέτρια.
Ξοδέψτε λίγο χρόνο πριν αποφασίσετε. Χρησιμοποιήστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ήδη ανέφερα, για να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

About The Author

George Tampakas

Σύμβουλος Marketing βοηθάει επιχειρήσεις να αυξήσουν τους πελάτες τους και ιδιώτες να δημιουργήσουν την δική τους ηλεκτρονική επιχείρηση

  • Μιχάλης Δρίτσας

    Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Παναγιώτης

    Συγχαρητήρια για όλα. Το δωρεάν hosting που προσφέρει η Google με το Googlesites πως σου φαίνεται;; Επίσης πως σου φαίνεται το Googlesites σαν σχεδιαστικό πρόγραμμα;;

    Να είσαι καλά!