Η σωστή επιλογή web hosting ή φιλοξενία της ιστοσελίδας, είναι πάρα πολύ σημαντική. Επηρεάζει την ταχύτητα, την ασφάλεια και αξιοπιστία. Κατά κανόνα, όσο ταχύτερη η ιστοσελίδα, τόσο πιο αποτελεσματική. Επίσης η ταχύτητα επηρεάζει και την κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.

Όσο αναφορά το web hosting, οι επιλογές σας είναι ουσιαστικά τέσσερις:

  1. Δωρεάν web hosting

Ιδανική επιλογή για πειραματικές και δοκιμαστικές ιστοσελίδες. Για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, επιλέξτε κάποιο πακέτο φιλοξενίας επί πληρωμή. Το δωρεάν hosting εμπεριέχει κινδύνους ασφαλείας αλλά και απόδοσης.

  1. Shared hosting

Είναι η κατάλληλη επιλογή για την πλειοψηφία των ιστοσελίδων. Είναι η περίπτωση όπου μοιράζεσαι τον server με άλλες ιστοσελίδες. Πολύ οικονομική επιλογή και θα σας καλύψει πλήρως στην περίπτωση που η ιστοσελίδα σας δεν έχει πάρα πολύ μεγάλο όγκο επισκέψεων.

  1. Dedicated Hosting

Σε αυτή την περίπτωση νοικιάζετε ολόκληρο τον web server. Αυτή η επιλογή είναι ιδανική για websites που έχουν αρκετά μεγάλο αριθμό επισκεπτών και χρειάζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

  1. VPS Hosting

Πρόκειται για εικονικό ιδιωτικό server. Με το VPS hosting ένας server χωρίζεται σε πολλά μέρη τα οποία λειτουργούν εντελώς αυτόνομα μεταξύ τους. Ιδανικό για όσους θέλουν αυτονομία και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν dedicated server.

Ελληνικό Hosting ή Εξωτερικό;

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο debate στην αγορά σχετικά το ποιο hosting είναι καλύτερο. Το Ελληνικό ή του εξωτερικού.

Η δική μου εμπειρία λέει πως η διαφορά βρίσκεται μεταξύ του ευρωπαϊκού hosting και του Αμερικάνικου. Η Αμερική, επειδή ο server βρίσκεται μακριά, παρουσιάζει μια ελάχιστη καθυστέρηση, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου οι σελίδες «σερβίρονται» πιο γρήγορα.

Μεταξύ Ευρωπαϊκού hosting και ελληνικού δεν έχω δει διαφορά, οπότε προτείνω το ευρωπαϊκό αφού το κόστος είναι πολύ φθηνότερο.

Πολλοί hosts διαφημίζουν πως με το Ελληνικό hosting θα υπάρχει καλύτερη κατάταξη στην Google.

Κατά την άποψή μου πρόκειται για συμπέρασμα εντελώς αυθαίρετο. Προσφέρω υπηρεσίες SEO (βελτίωση κατάταξης στην Google), ασχολούμαι με την κατάταξη επαγγελματικά και δεν έχω δει διαφορά στην κατάταξη όταν ο host είναι στην Ελλάδα σε σχέση με το αν είναι κάπου στην Ευρώπη.

Τα κριτήρια κατάταξης ιστοσελίδων της Google είναι κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν στον πλανήτη. Εμείς μόνο να υποθέτουμε μπορούμε. Δεν μπορείς να παρουσιάζεις μια υπόθεση ως γεγονός.

Το ότι το Ελληνικό hosting βοηθά στην κατάταξη είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ισχύει. Κατά την προσωπική μου άποψη δεν ισχύει.

Το site αυτό φιλοξενείται από την SiteCloud.gr στην Γερμανία. Αν θεωρούσα πως το Ελληνικό hosting θα μου δώσει καλύτερη κατάταξη πιστέψτε με θα το είχα μεταφέρει στην Ελλάδα.

Προτεινόμενοι hosts:

Hosting στην Αμερική:

Για λόγους διαφάνειας να αναφέρω πως με την sitecloud συνεργάζομαι σε πολλά επίπεδα. Παρ ‘ όλα αυτά δεν θα πρότεινα ποτέ μια εταιρία που δεν θεωρώ πως είναι εξαιρετική.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις και στο video που έχω  κάνει σχετικά με την σωστή επιλογή web hosting.

Ας δούμε τώρα λίγο τα web hosting χαρακτηριστικά για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα.

Web Hosting χαρακτηριστικά

Disk Space

Αναφέρεται στο μέγεθος του χώρου που θα σας επιτρέψει η website hosting εταιρία να χρησιμοποιήσετε. Το 1GB είναι αρκετός χώρος για τις περισσότερες ιστοσελίδες. Πολύ χώρο «πιάνουν» για ένα site οι εικόνες και οι λογαριασμοί emails. (αριθμός emails, συνημμένα αρχεία κλπ).

Transfer / Bandwidth

Αναφέρονται στον όγκο δεδομένων που μεταφέρεται στον επισκέπτη, όταν ανοίγει τις σελίδες σας. Το 99% των websites, δεν μεταφέρουν περισσότερα από 2GB το μήνα. Αν έχετε διαλέξει ένα πακέτο που προσφέρει 1GB bandwidth και το site σας το ξεπεράσει, τότε ή θα πρέπει να πληρώσετε ένα πρόστιμο, ή το site σας θα σταματήσει να λειτουργεί μέχρι να κλείσει ο μήνας.

Subdomains

Το subdomain χρησιμοποιείται, αν θέλετε οι σελίδες σας να είναι της μορφής subdomain.domain.com, όπου domain.com, το βασικό domain name του website σας.

Λογαριασμοί Emails

Πόσους λογαριασμούς emails μπορείτε να έχετε. (info@, sales@, κλπ)

Parked domains

Τα parked domains χρησιμοποιούνται, όταν θέλετε 2 domains με διαφορετική κατάληξη, να εμφανίζουν το ίδιο website. Αν σε ένα πλοηγό, εισάγετε www.makemoneyonline.com ή www.makemoneyonline.gr, θα καταλήξετε στο ίδιο site, χρησιμοποιώντας και τα 2 domain names .

FTP Access

Το File Transfer Protocol (FTP), είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρετε αρχεία στο site σας.

Dedicated IP Address

Αν ένας web hosting provider προσφέρει dedicated IP address, τότε το site σας θα διαθέτει το μοναδικό δικό του IP. Αν όχι, τότε θα μοιράζεστε ένα κοινό IP με άλλα websites. Το να μοιράζεστε διεύθυνση IP με άλλα sites, εγκυμονεί τον εξής κίνδυνο. Αν ένα από αυτά τα sites χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους, για να καταταγεί ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, υπάρχει ο κίνδυνος οι μηχανές αναζήτησης να αποκλείσουν όλα τα websites, που χρησιμοποιούν το ίδιο IP address.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο συμβαίνει σπάνια, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Detailed Website Statistics

Αν ο web hosting provider δεν προσφέρει αναλυτικά στατιστικά, ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα για το πώς αποδίδει το site σας, μην ασχοληθείτε καθόλου με τον συγκεκριμένο provider.

Uptime Guarantee

Το uptime guarantee είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή σας. Ψάξτε για web hosting providers που προσφέρουν uptime guarantee από 99,5% και πάνω. Το 99,5%, σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος provider εγγυάται ότι το site σας θα λειτουργεί πάντα, κατά 99,5%.

Αν μία μηχανή αναζήτησης στείλει ένα web crawler ή spider, στο site σας και εκείνη την στιγμή είναι ανενεργό, είναι πιθανό να χάσετε θέσεις στη κατάταξη, από την συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης.
Περισσότερα για τις μηχανές αναζήτησης και για το πώς λειτουργούν, δείτε τον τομέα προώθηση Ιστοσελίδων.

Τιμή

Στη περίπτωση των web hosting services, δεν ισχύει το ρητό που λέει «ότι πληρώνεις παίρνεις». Για την ίδια τιμή μπορεί να επιλέξετε μία εξαιρετική εταιρία hosting ή μία όχι τόσο καλή έως μέτρια.
Ξοδέψτε λίγο χρόνο πριν αποφασίσετε. Χρησιμοποιήστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ήδη ανέφερα, για να κάνετε την καλύτερη επιλογή.