Η καταχώρηση ενός .gr domain, θα σας κοστίσει λιγάκι περισσότερο από ένα .com, αλλά θα σας δώσει πολύ περισσότερες επιλογές, αφού τα διαθέσιμα domains στην Ελλάδα είναι σαφώς περισσότερα. Από την άλλη, ένα .com domain, είναι φθηνότερο, έχει πολύ μεγαλύτερο κύρος και εξυπηρετεί καλύτερα σε στρατηγικές μάρκετινγκ.

Μπορείτε εύκολα να καταχωρήσετε ένα .gr domain, στο isol.gr. Αν θέλετε να καταχωρήσετε ένα .com domain, σας προτείνω την 1&1 καθώς είναι πολύ φθηνότερη από τις Ελληνικές εταιρίες και δεν βρίσκω κάποιο λόγο ώστε να θέλετε να πληρώσετε επιπλέον χρήματα.

Αν δεν έχετε επιλέξει ακόμα web hosting, η 1&1 προσφέρει δωρεάν domain, με κάθε hosting πακέτο που προσφέρει.

Domain registration tips – συμβουλές καταχώρησης domain

Η σωστή επιλογή domain ή αλλιώς της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της επιχείρησής σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά, το ποσοστό επιτυχία σας. Οι επιλογές που έχετε όσο αναφορά την σωστή επιλογή domain, είναι ουσιαστικά 2.

Ο πρώτος είναι να σκεφτείτε ένα domain, το οποίο να περιέχει την βασική λέξη-κλειδί, πάνω την οποία στοχεύει το site σας και από την οποία περιμένετε να συγκεντρώσετε τους περισσότερους επισκέπτες.

Για παράδειγμα, αν το θέμα του site σας είναι το «πάμε στοίχημα», τότε θέλετε να επιλέξετε ένα domain που να περιλαμβάνει την λέξη-κλειδί «στοίχημα». Επειδή τα προφανή όπως stoixhma.com ή stoixima.com ή pamestoixhma.com θα είναι σίγουρα πιασμένα, θα χρειαστεί να αυτοσχεδιάσετε λίγο.

Με το να συμπεριλάβετε τη βασική λέξη-κλειδί του site σας στο domain, αυξάνει τις πιθανότητες να σας κατατάξουν ψηλά, οι μηχανές αναζήτησης. Επίσης, όταν η βασική λέξη κλειδί συμπεριλαμβάνεται στο domain σας, ο επισκέπτης με μια απλή ματιά στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση, θα μπορεί να αμέσως να αναγνωρίσει το θέμα του site σας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να διαλέξετε ένα domain, το οποίο δεν θα έχει σχέση με το αντικείμενο του site σας, αλλά θα είναι εύκολο να το θυμάται κανείς και θα εξυπηρετεί λόγους marketing, όπως το mister.net

Γενικές συμβουλές επιλογής domain

• Προσπαθήστε το domain που θα διαλέξετε να μένει εύκολα στο μυαλό του επισκέπτη. Αν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε παύλες ανάμεσα στις λέξεις.
• Ο μέγιστος αριθμός χαρακτήρων που σας επιτρέπεται είναι 63. Εσείς όμως προσπαθήστε το domain σας να κυμαίνεται μεταξύ 5-20 χαρακτήρων.
• Για εμπορικούς λόγους και λόγους marketing, είναι προτιμότερο το domain σας να έχει κατάληξη «.com». Με αυτή την κατάληξη, κερδίζετε αξιοπιστία.

Domain Name Generators

Οι domain name generators, είναι μηχανές παραγωγής εναλλακτικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων, από αυτή που ζητάτε. Ας υποθέσουμε πάλι πως το site σας θα αφορά το στοίχημα και το domain που θέλετε να καταχωρήσετε είναι το bettips.com το οποίο είναι ήδη καταχωρημένο.

Εισάγοντας την λέξη-κλειδί «bettips» σε μία domain name generator μηχανή, θα σας εμφανίσει συνώνυμα συνδυασμούς λέξεων και άλλα εναλλακτικά domains σε σχέση με το bettips.

Dotster’s Domain Discovery System

Εισάγετε το domain που αρχικά θέλατε να καταχωρήσετε και σας επιστρέφει προτάσεις με εναλλακτικά domains που μπορείτε να καταχωρήσετε, τα οποία βασίζονται στις ίδιες λέξεις-κλειδιά, με την αρχική σας επιλογή.

Bizmint

Ένα ακόμα πολύ καλό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το Bizmint. Το bizmint, διαθέτει μία τεράστια βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει τα domains, των οποίων η ημερομηνία λήξης πλησιάζει.
Από τα χιλιάδες domain names που είναι καταχωρημένα, πολύ λίγα αντιστοιχούν σε υπαρκτά websites. Στο Bizmint, έχω βρει κατά καιρούς πραγματικά «διαμάντια» τα οποία επειδή είναι ήδη καταχωρημένα, οι domain generators δεν τα εμφανίζουν καθόλου στα αποτελέσματά τους.