Τα blogs αποτελούν ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσετε το link building για το website σας. Να δημιουργήσετε δηλαδή ένα μεγάλο αριθμό από back links προς την ιστοσελίδα σας.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά γιατί ενώ η διαδικασία μοιάζει απλή, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί.

Κάτω από κάθε blog post (άρθρο), υπάρχει ένα πεδίο όπου μπορεί ο καθένας να αφήσει το σχόλιό του, εισάγοντας το όνομα του και το domain του website του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα link, με anchor text το όνομα του ατόμου που αφήνει το σχόλιο.

Αντί για το όνομά σας, είναι καλό συχνά πυκνά να εισάγετε την keyword που στοχεύετε. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε back links προς το website σας, με anchor text keywords για τις οποίες προσπαθείτε να καταταγείτε ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Αν δεν γνωρίζετε τι είναι anchor text, είναι γιατί δεν έχετε περάσει από την κεντρική σελίδα του search engine optimization.

Σε αυτό το σημείο έχω να σας πω καλά νέα και άσχημα νέα. Θα ξεκινήσω από τα άσχημα. Τα περισσότερα blogs έχουν ενεργοποιημένο το no follow tag για τα σχόλια, οπότε τα links των σχολίων δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στο SEO.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολύς κόσμος καταχράστηκε αυτή την μέθοδο του link building, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα blogs από ανούσια σχόλια, των οποίων ο μοναδικός σκοπός ήταν το back linking.

Πλέον το no follow tag είναι προεπιλεγμένο για κάθε νέο blog που δημιουργείται και η μετατροπή του σε do follow tag θα πρέπει να γίνει χειροκίνητα από τον blogger, τον ιδιοκτήτη δηλαδή του blog.

Οι περισσότεροι bloggers στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν καν πως υπάρχει ενεργοποιημένο no follow tag στο blog τους, οπότε δεν έχω την απαίτηση να γνωρίζουν πώς να το απενεργοποιήσουν.

Η ενεργοποίηση του do follow tag εμπεριέχει ρίσκο. Από την μία ενθαρρύνονται τα σχόλια και οι επισκέψεις, από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσουν τα σχόλια από spam, κάτι που ουσιαστικά σταματάει οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει με βάση το post.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν αρκετά do follow blogs και θα σας δείξω αργότερα πώς να τα εντοπίσετε. Φροντίστε μόνο τα σχόλιά σας να είναι ποιοτικά και να προσφέρουν στην συζήτηση. Μην αφήνετε σχόλια του στυλ «πολύ καλό post» κλπ.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα no follow link

Είναι απαραίτητο να μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα no follow link, αν θέλετε ο χρόνος που αφιερώνετε στο search engine optimization και στο link building να αποδώσει.

Υπάρχουν 2 τρόποι για να αναγνωρίσετε ένα no follow link. Ο πρώτος είναι ανοίγοντας τον HTML κώδικα της σελίδας και ο δεύτερος με την χρησιμοποίηση ενός προγράμματος σαν το SEO for Firefox.

Αναγνωρίζοντας ένα no follow link από το HTML

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο HTML μιας σελίδας, κάνοντας click στο “view” και στην συνέχεια στο “source” σε όλους τους πλοηγούς, όπως είναι ο internet explorer και ο Mozilla Firefox ή «προβολή» και «κώδικας» στα Ελληνικά.

Όλα τα links σε HTML είναι της μορφής:

<a href=http://www.domain.com>Anchor text</a>

Αυτό είναι ένα κλασικό do follow link. Αν σε αυτό το link προσθέσουμε το no follow tag, θα δείχνει κάπως έτσι:

<a href=”http://www.domain.com” rel=”nofollow”>Anchor text</a>

Η άλλη περίπτωση είναι το no follow tag να βρίσκεται στο <Head> της σελίδας, κάτι που δηλώνει στα bot των μηχανών αναζήτησης να μην ακολουθήσουν κανένα από τα links που βρίσκονται στην συγκεκριμένη σελίδα.

Σε αυτή την περίπτωση το tag βρίσκεται στην αρχή του HTML και δείχνει κάπως έτσι:
<meta name=”robots” content=”nofollow”>

Τέλος, το no follow tag μπορεί να βρίσκεται στο robots.txt αρχείο του website. Το robots.txt είναι ένα αρχείο που βρίσκεται στο root directory του website και δίνει οδηγίες στις μηχανές αναζήτησης.

Μέσα σε αυτό το αρχείο μπορεί να βρίσκεται η no follow εντολή:

Στα περισσότερα websites δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο robots.txt. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα σαν το SEO for Firefox.

Χρησιμοποιώντας το SEO for Firefox

Πρόκειται για ένα plug-in για τον Mozilla Firefox, το οποίο τονίζει με κόκκινο χρώμα τα no-follow links.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτή την φωτογραφία:

Το SEO plugin βρίσκεται στο δεξί κάτω μέρος του Mozilla και ενεργοποιείται με αριστερό click. Όταν είναι ενεργοποιημένο, τα no follow links τονίζονται με κόκκινο χρώμα.

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο δωρεάν εργαλείο που μπορείτε να κατεβάσετε από το seobook.

Πως θα βρείτε do follow blogs

Πριν δούμε πως θα βρείτε do follow blogs θέλω να κάνω μία σημαντική παρατήρηση. Δεν έχω βρει μέχρι στιγμής Ελληνικά do follow blogs. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να στρέψετε τις link building προσπάθειές σας στα blogs του εξωτερικού.

Αν δυσκολεύεστε με την Αγγλική γλώσσα καλό είναι να βρείτε κάποιον να σας βοηθήσει. Ούτως ή άλλως πρόκειται για απλά σχόλια και όχι για φιλολογικά αριστουργήματα. Υπάρχει πολύς κόσμος που μπορεί να εκφράσει την άποψή του στα Αγγλικά με λίγες και με απλές λέξεις.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως τα Blogs του εξωτερικού έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο Page Rank από τα Ελληνικά, οπότε μεγαλύτερη βαρύτητα στο search engine optimization έχουν και τα back links που προέρχονται από τα blogs αυτά.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τα blogs που θα βρείτε:

  • Θα πρέπει να έχουν θέμα σχετικό με το θέμα της ιστοσελίδας σας

Τα back links από websites με άσχετο θέμα, τείνουν να έχουν μικρό και πολλές φορές αρνητικό αντίκτυπο στο SEO.

  • Το blog θα πρέπει να ενημερώνεται συχνά

Όσο συχνότερα προστίθενται posts σε ένα blog, τόσο συχνότερα το επισκέπτονται τα bots των μηχανών αναζήτησης. Αν βρείτε για παράδειγμα ένα blog το οποίο έχει να ανανεωθεί κάτι μήνες, το σχόλιό με το back link θα αργήσει πολύ να καταχωρηθεί, αν καταχωρηθεί.

  • Βρείτε blogs με υψηλό Page Rank

Ένα back link είναι πάντα χρήσιμο, όμως αν προέρχεται από ένα blog με υψηλό PR, έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ας δούμε τώρα πως θα βρείτε do follow blogs.

Κάντε μια αναζήτηση στην Google δίνοντας:

  • “keyword” + “do follow blog”
  • “keyword” + “do follow blogs”
  • “keyword” + “blogs”

Αν η αναζήτηση δεν σας δίνει αποτελέσματα, δοκιμάστε μία πιο γενική keyword.

Ένας άλλος τρόπος για να βρείτε do follow blogs και να συγκεντρώσετε back links προς το website σας, είναι μέσω τρίτων websites που είναι αφιερωμένα στο να βρίσκουν τέτοια blogs.

Εισάγετε την keyword στο πεδίο αναζήτησης και εμφανίζονται τα do follow blogs που έχουν θέμα σχετικό με την keyword που εισάγατε.

Πρόκειται για ένα do follow blog directory. Μπορείτε να βρείτε blogs μέσα από τις κατηγορίες που εμφανίζονται ή να κάνετε αναζήτηση για blogs με κάποια keyword.

Το link building μέσα από blogs, είναι μια σχετικά εύκολη μέθοδος για να δημιουργήσετε έναν μεγάλο αριθμό από back links προς την ιστοσελίδα σας και να κερδίσετε πόντους στο search engine optimization.

Μην ξεχνάτε αντί για το όνομά σας να εισάγετε στα σχόλια keywords, ώστε τα links να έχουν anchor text κάποια keyword και όχι το όνομά σας. Εκτός αν θέλετε να καταταγείτε ψηλά στην Google για το όνομά σας! Επίσης διαβάστε τα posts και καταχωρήστε ποιοτικά σχόλια.