Πριν από μερικές ημέρες, μέσα από αυτό το post,  ζήτησα την γνώμη σας πάνω στα εμπόδια ή τις ανησυχίες και προβληματισμούς που μπορεί να έχει όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το internet marketing.

Κατά αρχήν σας ευχαριστώ όλους γιατί η συμμετοχή σας ήταν πολύ σημαντική και όπως σας υποσχέθηκα, ήρθε η ώρα να δώσω την δική μου άποψη πάνω στο θέμα.

Είμαι της άποψης, πως ενώ ζούμε με τελείως διαφορετικό τρόπο, έχουμε τελείως διαφορετική καθημερινότητα και διαφορετικές υποχρεώσεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όταν αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο, έχουν κοινό παρονομαστή.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, θα σας περιγράψω πως ακριβώς έζησα το concept του internet marketing και πως ξεπέρασα τα προβλήματα που περιγράψατε στο προηγούμενο post.

Το niche ή θέμα

Σίγουρα η σημαντικότερη απόφαση που καλείστε να πάρετε. Εδώ ξεκινάνε όλα. Ο φίλος affi είπε πως είναι πολύ σημαντικό να το γουστάρεις. Συμφωνώ απολύτως. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι να έχει κοινό. Αν το niche το γουστάρεις μόνο εσύ και άλλοι 2, δεν νομίζω να καταφέρεις να βγάλεις και πολλά χρήματα.

Ο Ηλίας δημιούργησε (ξεκίνησε μάλλον να δημιουργεί) ένα site με εναλλακτικές μορφές ανέξοδης διασκέδασης. Μπορεί σαν ιδέα να παρουσιάζει ενδιαφέρον, απευθύνεται όμως για μία αγορά που δεν υφίσταται.

Είναι τελείως διαφορετικό το να προσπαθείς να συμμετέχεις σε μία υπάρχουσα αγορά, από το να προσπαθείς να δημιουργήσεις μία αγορά από την αρχή. Δεν είναι απαραίτητο να εφεύρεις τον τροχό για να πετύχεις στο internet marketing.

Μην φοβάστε να εμπλακείτε σε ανταγωνιστικές αγορές. Στην Ελλάδα το επίπεδο στο internet marketing είναι πολύ χαμηλό. Μπορείς να είσαι στην πρώτη σελίδα της Google σχεδόν για οποιαδήποτε αγορά. Και όταν λέω οποιαδήποτε το εννοώ.

Σταματήστε λοιπόν να ψάχνετε για «έξυπνες ιδέες». Ακολουθήστε την περπατημένη. Ναι, οι έξυπνες ιδέες μπορούν να σε κάνουν πλούσιο όμως το πρώτο βήμα είναι μπεις στο παιχνίδι. Να μπορέσεις να κερδίσεις κάποια χρήματα ώστε να επικυρώσεις στον εαυτό σου, στο μυαλό σου, ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Η οικονομική κρίση

Ειπώθηκαν κάποια πράγματα για την εποχή μας. Ναι, η εποχή είναι πραγματικά δύσκολη για αρκετούς τομείς της οικονομίας. Όχι όμως για όλους τους τομείς. Υπάρχουν και κάποιοι που γνωρίζουν άνοδο.

Ένας από αυτούς είναι και η ηλεκτρονική οικονομία. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα το αντιληφθείτε. Το μεγαλύτερο ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τα τεράστια κέρδη και την δυναμική που μπορεί να προσφέρει το διαδίκτυο και αρχίζουν να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Το internet marketing βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο εξέλιξης. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο δεν θα μπορούσατε να διαλέξετε καλύτερη εποχή να το κάνετε.

Ο φόβος της αποτυχίας

Το καλύτερο post νομίζω ανήκει στον φίλο iόs, ο οποίος μέσα σε λίγες γραμμές κατάφερε να τονίσει τις κύριες αιτίες αναβλητικότητας και ξεκίνησε το σχόλιό του μιλώντας για τον φόβο.

Τι μπορείς να γράψεις για τον φόβο; Το έχουν κάνει άλλοι πολύ καλύτερα από μένα. Κάποιος είπε πως ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος φονιάς των ονείρων. Εγώ θα πω πως είναι αν θέλεις να ζήσεις θα πρέπει να ρισκάρεις.

Αυτός που δεν ρισκάρει τίποτα, δεν έχει και τίποτα.

Προσωπικά τον φόβο κατάφερα να τον ξεπεράσω με φαντασιώσεις. Σκεφτόμουν πως θα είναι η ζωή μου αν τα καταφέρω, που αυτομάτως δεν ένοιωθα κανένα φόβο. Ήξερα πως θέτω ένα στόχο για τον οποίο αξίζει να αποτύχω.

Η έλλειψη χρόνου

Για μένα αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δούλευα full time σε άλλη δουλειά, είχα ενοίκιο, λογαριασμούς και ήμουν άσχετος από internet marketing.

Η δυσκολία δεν ήταν στο να βρω χρόνο. Το δύσκολο ήταν να αλλάξω τις συνήθειές μου. Να σταματήσω να κοιτάω τα email μου κάθε 10 λεπτά, να σταματήσω να σερφάρω στο Internet άσκοπα, να σταματήσω με λίγα λόγια να σπαταλάω τον χρόνο μου, το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διέθετα.

Στην αρχή ήταν δύσκολο. Όσο περνούσε όμως ο καιρός γινόταν και ευκολότερο. Τώρα που το σκέφτομαι πιο ψύχραιμα, νομίζω πως εξασκούσα την πειθαρχία. Την ικανότητα δηλαδή να δώσω στον εαυτό μου μία εντολή και να την ακολουθήσει. Όσο περισσότερο την γυμνάζεις, τόσο ευκολότερο γίνεται να πειθαρχήσεις.

Όπως βλέπετε, για μένα η διαχείριση χρόνου έχει άμεση σχέση με την πειθαρχία. Στην αρχή είναι δύσκολο, όσο περνάει όμως ο καιρός γίνεται και ευκολότερο.

Η ανάγκη για ένα μέντορα

Σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. Ο ταχύτερος τρόπος για να έχεις αποτελέσματα είναι με ένα δάσκαλο. Όταν έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί και να σου δίνει τα βήματα, τα πάντα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Ένας δάσκαλος θα σου πει τώρα θα κάνεις αυτό, τώρα θα κάνεις το άλλο κλπ. Θα σε βάλει σε μία σειρά τέλος πάντων και θα σου δώσει τμηματικά τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, χωρίς να πελαγώνεις.

Για αυτούς που δεν γνωρίζουν Αγγλικά, να πω πως στα Ελληνικά δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο info product. Όχι μόνο για το internet marketing αλλά για κανένα niche. Κανένα! Μηδέν! Τίποτα!

Στα Αγγλικά θα βρείτε info products, από το πώς να μάθεις κιθάρα, μέχρι το πώς θα ψαρέψεις πέστροφες. Πραγματικά υπάρχουν info products για τα πάντα και πολλούς affiliates να τα προωθούν.

Στριφογυρίζει καιρό τώρα στο μυαλό μου η ιδέα να δημιουργήσω ένα membership website για το internet marketing, όμως όλο και κάποια δουλειά μπαίνει στην μέση και το αναβάλω. Ίσως μια μέρα…

Για όσους γνωρίζουν Αγγλικά, τον καλύτερο δάσκαλο για το internet marketing θα τον βρείτε εδώ. Πιστέψτε με έχω γίνει μέλος σε αρκετά membership websites και πουθενά δεν έχω δει κάτι τέτοιο.

Έχω παρακολουθήσει info products για SEO, για advanced SEO, για PPC, για email marketing, για affiliate marketing, για δημιουργία web videos και διάφορα άλλα. Έχω πείρα με λίγα λόγια στο θέμα και την ποιότητα του info product που αναφέρομαι δεν την έχω βρει πουθενά.

Ναι, θα κερδίσω προμήθεια από αυτό το website, αν όμως ψάχνετε κάποιον να σας καθοδηγήσει στο πώς να κερδίσεις χρήματα μέσω internet, αυτός είναι ο Farrell.

Ο λόγος σε σας…

Θα μπορούσα πολλά να πω ακόμα πάνω στο θέμα, αλλά δεν θέλω το post να ξεφύγει σε μέγεθος. Είμαι σίγουρος πως θα μου δοθεί η ευκαιρία να πω περισσότερα, απαντώντας στα σχόλιά σας.