Οι πωλήσεις μέσω eBay αποτελούν μία από τις καλύτερες μεθόδους για να βγάλει κανείς χρήματα μέσω internet. Υπάρχουν εκατοντάδες πολύ επιτυχημένα eBay stores τα οποία πραγματοποιούν χιλιάδες ευρώ τζίρο κάθε μήνα. Το πάντρεμα του ηλεκτρονικού εμπορίου και της δημοπρασίας αποδείχθηκε απίστευτα επιτυχημένο.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αμέτρητες ιστορίες επιτυχίας, από ανθρώπους που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα eBay store και κατέληξαν να βγάζουν σε ένα μήνα όσα χρήματα θα έβγαζαν σε 10 χρόνια από την κανονική τους δουλειά.

Η επιτυχία αυτή, πιστεύω πως οφείλεται στην ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην τεράστια προβολή που έχει ένα online store μέσα από το eBay. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τον αντίκτυπο της δημοπρασίας στην τζογαδόρικη ανθρώπινη φύση, τότε καταλήγουμε σε έναν πολύ δυνατό συνδυασμό.

Μια επιχείρηση που λειτουργεί μέσω του eBay έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μελετώντας τα χαρακτηριστικά των πιο επιτυχημένων eBay shops, μπορούμε να βρούμε τα κοινά τους σημεία, τα οποία αποτελούν και το μυστικό της επιτυχίας στο eBay.

Τα κοινά αυτά χαρακτηριστικά τα έχω μετατρέψει σε συμβουλές, οι οποίες ελπίζω να βοηθήσουν όποιον αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στο eBay. Η δυνατότητες υπάρχουν, η δυναμική επίσης, αυτό που μένει να προστεθεί είναι η γνώση και το θάρρος για το ξεκίνημα. Την γνώση μπορώ να την μεταδώσω, το θάρρος είναι δική σας δουλειά…

Συμβουλές λοιπόν…

1) Το καλύτερο είδος προϊόντων για να πουλήσεις

Στο eBay μπορείς να γίνεις επιτυχημένος πουλώντας οποιοδήποτε προϊόν. Είναι όμως γεγονός πως κάποια είδη παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυναμική. Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε τα προϊόντα σας να ανήκουν σε κάποια από τις ακόλουθες κατηγορίες.

 • Αναλώσιμα

Οτιδήποτε μπορεί κάποιος να αγοράσει, να χρησιμοποιήσει, να ξαναγοράσει, να ξαναχρησιμοποιήσει. Σε αυτά τα αγαθά υπάρχουν πιστοί πελάτες και επαναλαμβανόμενες πωλήσεις.

 • Συλλεκτικά

Γραμματόσημα, αντίκες, νομίσματα και οτιδήποτε μπορεί να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το eBay είναι διάσημο για τις δημοπρασίες συλλεκτικών προϊόντων.

 • Information products.

Ένα information product είναι οτιδήποτε μπορεί να διανεμηθεί μέσω internet ή μέσω ενός CD ή DVD. Είναι αρκετά δύσκολο για οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα information product και να πουλήσει πληροφορίες, αν όμως το καταφέρει τα κέρδη θα είναι τεράστια.

Μπορείτε να δείτε όλες τις κατηγορίες που προσφέρει το eBay σε αυτή την σελίδα.

2) Τοποθετήστε ένα ελκυστικό φόντο στις σελίδες σας

Δεν υπάρχει επιτυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα στο eBay, που να μην έχει ένα όμορφο φόντο πίσω από τις διαφημίσεις των προϊόντων του. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε και εσείς, διαλέγοντας ένα φόντο από το http://www.grsites.com/textures/.

Στην συνέχεια ανεβάστε το σε μία δωρεάν hosting ιστοσελίδα όπως η Google Photos

Για να εμφανιστεί το φόντο μέσα στο eBay, θα χρειαστείτε λίγο HTML. Μην τρομάζετε είναι πολύ εύκολο. Απλά στην αρχή της σελίδας του προϊόντος, εισάγετε την ακόλουθη εντολή: <BODY background=”http://www.yourhost.com/yourimage.gif”>

Αυτό ήταν.

3) Οι σελίδες σας θα πρέπει να δείχνουν επαγγελματικές

Ένα eBay store με επαγγελματική εμφάνιση εμπνέει εμπιστοσύνη. Όπως φαντάζομαι γνωρίζετε, το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του πελάτη είναι πολύ σημαντικό στο ηλεκτρονικό εμπόριο και μια επαγγελματική παρουσίαση των προϊόντων, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μία τέτοια εμφάνιση, αν χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που παρέχονται από το Vendio. Αν τα χρησιμοποιήσετε σωστά, θα εκτοξεύσετε τις πωλήσεις σας.

4) Θέστε τιμή εκκίνησης χαμηλά

Αν έχετε ένα προϊόν που ξέρετε ότι θα πουληθεί σε καλή τιμή, θέστε τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας το 0,01 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν το προϊόν και αυξάνεται ο ανταγωνισμός.

Υπάρχουν πολλοί που θα παρασυρθούν από την στιγμή και θα πληρώσουν περισσότερα, μόνο και μόνο για την χαρά της νίκης και την έξαψη της δημοπρασίας. Είπαμε πως η δημοπρασίες ταιριάζουν με την τζογαδόρικη φύση του ανθρώπου.

5) Δώστε πλούσιες περιγραφές

Οι περιγραφές είναι κυριολεκτικά όλα τα λεφτά. Από την στιγμή που ο πελάτης δεν μπορεί να δει το προϊόν από κοντά, θα πρέπει να το περιγράψετε όσο καλύτερα γίνεται.

Μία τεχνική που εφαρμόζω εγώ και αποδίδει πολύ καλά είναι η εξής: Δημιουργώ μια λίστα με όλες τις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να έχει ο πελάτης και στην συνέχεια προσπαθώ να τις απαντήσω όλες, μέσα από την περιγραφή του προϊόντος.

6) Μην προσπαθείτε να βγάλετε χρήματα από τα έξοδα αποστολής

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των επιτυχημένων eBay stores. Όλα χρεώνουν το ακριβές κόστος της αποστολής ή προσφέρουν δωρεάν αποστολή προϊόντων. Τα έξοδα αποστολής αποτελούν έναν από τις κύριες αιτίες των αρνητικών ή ουδέτερων feedbacks.

Ο πελάτης γνωρίζει πόσο κοστίζει η αποστολή ενός προϊόντος, ειδικά αν είναι έμπειρος στις αγορές μέσω eBay. Χρεώστε το ακριβές κόστος συσκευασίας και αποστολής και τίποτα περισσότερο.

7) Προσοχή με τα αρνητικά feedbacks

Αποφύγετε να στείλετε αρνητικό feedback σε έναν πελάτη, ακόμα και αν του αξίζει. Είναι πολύ πιθανό να απαντήσει και αυτός με αρνητικό feedback και άδικα σχόλια για την επιχείρησή σας.

Εξαντλήστε πρώτα όλες τις άλλες λύσεις και αν δεν λύσετε το πρόβλημα στείλτε ουδέτερο ή μην στέλνετε καθόλου feedback. Χρησιμοποιήστε το αρνητικό σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο.

8) Τι θέλει ένας πελάτης μετά το τέλος της δημοπρασίας

Ο πελάτης μετά το τέλος της δημοπρασίας απαιτεί τα εξής:

 • Άμεση επικοινωνία με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
 • Πολύ γρήγορη αποστολή του προϊόντος
 • Υποστήριξη σε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί

Κάπως έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη.

9) Γενικοί κανόνες για την παρουσίαση των προϊόντων

Κάποιοι γενικοί κανόνες που θα πρέπει να έχετε στον νου σας όταν δημιουργείτε την σελίδα πώλησης ενός προϊόντος.

 • Ξεκινήστε με μία μικρή εισαγωγική παράγραφο
 • Εκφραστείτε με μικρές προτάσεις
 • Η κάθε παράγραφος να αποτελείται από 3,4 προτάσεις το μέγιστο
 • Υπογραμμίστε ή τονίστε σημαντικές λέξεις ή προτάσεις
 • Τραβήξτε την προσοχή με κάποια ερώτηση ή υπόσχεση
 • Ζητήστε την συμμετοχή τους στην δημοπρασία στο τέλος της σελίδας
 • Συγκεντρώστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σε bullet points

Ακολουθήστε τις οδηγίες και δεν θα έχετε πρόβλημα

10) Συνηθισμένα λάθη στην παρουσίαση των προϊόντων

Αν δημοπρασίες σας δεν πάνε όσο καλά θα θέλατε, υπάρχουν κάποιοι λόγοι για αυτό. Τα πιο συνηθισμένα λάθη κατά την παρουσίαση ενός προϊόντος στο eBay είναι:

 • Ο πελάτης δεν νιώθει ασφάλεια ώστε να καταθέσει κάποια προσφορά
 • Η παρουσίαση του προϊόντος δεν είναι πειστική ή ελκυστική
 • Δεν προσφέρετε πληροφορίες σχετικά με το eBay store που λειτουργείτε
 • Δεν προσφέρετε εναλλακτικές επιλογές πληρωμής ή αποστολής
 • Δεν βελτιώνετε συνεχώς την παρουσίαση των προϊόντων

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί και αν τους εξετάσετε προσεκτικά θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις πωλήσεις σας.

11) Τι να βελτιώσετε σε προϊόντα που δεν πουλήθηκαν

Συμβαίνει πολλές φορές κάποια προϊόντα να μην συγκέντρωσαν ενδιαφέρον και να σας έμειναν. Πριν αποφασίσετε να τα κάνετε relist, προσπαθήστε να βελτιώσετε κάτι από τα παρακάτω.

 • Τον τίτλο της παρουσίασης
 • Την κατηγορία που επιλέξατε
 • Την περιγραφή του προϊόντος
 • Την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας
 • Τις φωτογραφίες
 • Την ώρα που επιλέξατε να κλείσει η δημοπρασία

Με τον καιρό, θα καταφέρετε να βελτιστοποιήσετε όλα τα παραπάνω και οι δημοπρασίες σας θα μπουν σε αυτόματο πιλότο.

12) Συρρικνώνοντας τα γραφικά

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε ελαφριές σελίδες που να ανοίγουν γρήγορα και παράλληλα να μην αλλοιώνεται η ποιότητα των φωτογραφιών ή των γραφικών που χρησιμοποιείτε.

Μια ποιοτική φωτογραφία είναι μεγαλύτερη από 1 mb, μέγεθος πολύ μεγάλο για μία παρουσίαση στο eBay αλλά και γενικότερα για οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Με ένα καλό πρόγραμμα μπορείτε να μετατρέψετε το 1 mb σε 50 kbs, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα της φωτογραφίας.

Ένα πολύ καλό δωρεάν πρόγραμμα που σας επιτρέπει να συρρικνώσετε οποιοδήποτε γραφικό είναι το compressor.

13) Δημιουργήστε ένα website για να προωθήσετε eBay store σας

Η δημιουργία ενός website το οποίο θα προωθεί τις δημοπρασίες σας μέσα από το eBay, είναι μία τακτική που εφαρμόζουν όλοι οι επιτυχημένοι power sellers. Ένα website είναι εύκολο να δημιουργηθεί, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και τα οφέλη του είναι πολύ σημαντικά.

Μπορείτε να δείτε πως θα δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα ένα website στην σελίδα κατασκευή ιστοσελίδων.

14) Τρέξτε Dutch auctions

Οι Dutch auctions είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο που επιτρέπει να επιταχύνετε τα κέρδη και την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Dutch auctions ονομάζονται οι δημοπρασίες που επιτρέπουν την πώληση πολλαπλών αντικειμένων, μέσα από μία μόνο παρουσίαση.

Ας υποθέσουμε πως έχετε βρει ένα καλό προϊόν για να προωθήσετε και διαθέτετε 50 κομμάτια από αυτό. Μπορείτε να τα προωθήσετε μέσα από μία δημοπρασία πολλαπλασιάζοντας τον χρόνο με ένα μικρό κέρδος από το κάθε προϊόν.

Αν το κέρδος σας είναι 10 ευρώ από το κάθε ένα, τότε έχετε βγάλει 500 ευρώ με μία γρήγορη δημοπρασία, συν τα 50 γρήγορα feedbacks που θα λάβετε. Με 4 μόνο Dutch auctions τον μήνα, έχετε 2000 ευρώ κέρδος.

15) Βραχυπρόθεσμοι στόχοι για νέους eBay sellers

Σαν νέο eBay store, θα έχετε σίγουρα να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Ακολουθούν 5 στόχοι οι οποίοι αν τους πετύχετε θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το δύσκολο κομμάτι που είναι το ξεκίνημα.

 • Ξεκινήστε πουλώντας αντικείμενα δικά σας, τα οποία δεν χρησιμοποιείτε και έχουν αξία για τους άλλους. Ζητήστε την βοήθεια φίλων ή συγγενών αν χρειαστεί. Όλοι έχουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται και δεν θα τους πείραζε να ξεφορτωθούν για κάποιο αντίτιμο.
 • Συμπληρώστε 10 θετικά feedbacks. Με 10 θετικά κερδίζετε ένα χρυσό αστέρι και θα σας εμπιστεύονται περισσότερο.
 • Αν είστε εγγεγραμμένοι στο eBay για 2 μήνες και έχετε περισσότερα από 10 θετικά feedbacks θα μπορείτε να τρέχετε Dutch auctions.
 • Κατά την διάρκεια των 2 αυτών μηνών, βρείτε το θέμα ή niche της επιχείρησής σας. Τι θα πουλάτε; Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του eBay store σας;

16) Μάθετε HTML μέσα σε 2 ώρες

Μην σας τρομάζει το HTML. Είναι μία πάρα πολύ εύκολη γλώσσα εμφάνισης, την οποία μπορείτε να μάθετε κυριολεκτικά μέσα σε 2 ώρες. Η γνώση HTML είναι πολύ σημαντική για την σωστή διαχείριση των σελίδων σας μέσα στο eBay.

Με το HTML μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα μία επαγγελματική παρουσίαση προϊόντων, εισάγοντας φόντο, γραφικά κλπ. Μπορείτε να βρείτε πολύ όμορφα γραφικά για να χρησιμοποιήσετε στην ιστοσελίδα Clipart.

Εκτός από το δικό μας HTML tutorial, θα βρείτε πολύ καλές πληροφορίες στις σελίδες Davesite και w3schools.

17) Δημιουργήστε μία “My EBay” σελίδα

Η My eBay σελίδα είναι πάρα πολύ σημαντική. Σε αυτή την σελίδα μπορείτε να αναφέρετε λεπτομέρειες για εσάς, την επιχείρησή σας και να προωθήσετε τα προϊόντα σας.

Η συγκεκριμένη σελίδα αυξάνει την αξιοπιστία σας και λειτουργεί σαν ένα πολύ σημαντικό sales letter. Μέσα από την My eBay σελίδα μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή του υποψήφιου πελάτη και να τον οδηγήσετε εκεί που θέλετε.

Κατά την δημιουργία αυτής της σελίδας, το eBay θα σας δώσει και ένα εικονίδιο το οποίο μπορείτε να τοποθετείτε στις παρουσιάσεις των προϊόντων σας, ώστε να έχει ο πελάτης μια εικόνα του ποιος είστε.

18) Μην βάζετε reserve price στις δημοπρασίες σας

Η reserve price λειτουργεί σαν μία δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση που το προϊόν που πουλάτε δεν πιάσει την τιμή που θέλετε. Μπορεί να μοιάζει ελκυστική λειτουργία, όμως κατά κανόνα οι δημοπρασίες με reserve αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά.

Μην το χρησιμοποιείτε εκτός αν πουλάτε προϊόντα που η φύση τους το απαιτεί. Αν θέλετε την γνώμη μου μην πουλάτε τέτοιου είδους προϊόντα! Μία δημοπρασία με reserve δέχεται τις μισές προσφορές από τις κανονικές δημοπρασίες.

19) Χρησιμοποιήστε αστερίσκους στον τίτλο

Οι αστερίσκοι τραβούν την προσοχή και είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα: *******Rolling_Stones_DVD*******. Τραβάει την προσοχή έτσι δεν είναι; Απλό, εύκολο και λειτουργικό.

20) Χρησιμοποιήστε underscore στον τίτλο

Το underscore (_) δίνει την δυνατότητα χρησιμοποίησης μεγαλύτερων τίτλων, σε σχέση με τα κενά. Κάτι απλό και εύκολο που λίγοι γνωρίζουν.

21) Προωθείστε drop ship προϊόντα

Το drop shipping σας επιτρέπει την προώθηση προϊόντων χωρίς να κατέχετε το προϊόν. Απλά το πουλάτε μέσω eBay, στέλνετε τα στοιχεία του πελάτη στην drop ship εταιρία και αυτή του αποστέλλει το προϊόν.

Αν για παράδειγμα η drop ship εταιρία πουλάει το προϊόν προς 200 ευρώ και εσείς το πουλήσετε στο eBay για 250, στέλνετε στην εταιρία τα 200 και κρατάτε τα 50. Ειδικά σε Dutch auctions, οι drop ship εταιρίες προσφέρουν την δυνατότητα για πολύ μεγάλα κέρδη.

Τον καλύτερο και πιο αξιόπιστο κατάλογο με drop ship εταιρίες τον προσφέρει η world wide brands. Πρόκειται για κατάλογο πιστοποιημένο από το ίδιο το eBay.