Μια αναλυτική έρευνα αγοράς είναι απολύτως απαραίτητη πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο eBay. Πρέπει να έχετε μια ιδέα για το ύψος της τιμής που πωλείται ένα προϊόν, πριν αποφασίσετε για την ονομασία του eBay store σας και πριν αποφασίσετε να επενδύσετε χρήματα για να αγοράσετε απόθεμα, ώστε να γνωρίζετε αν υπάρχει η δυνατότητα μια τέτοια επιχείρηση να είναι κερδοφόρα.

1) Δείτε τις ολοκληρωμένες δημοπρασίες

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τις ήδη ολοκληρωμένες δημοπρασίες και να εκμεταλλευτείτε τα στοιχεία που σας δίνει το ίδιο το eBay, στα οποία οποιοσδήποτε εγγεγραμμένος χρήστης έχει πρόσβαση. Σε γενικές γραμμές, τα στατιστικά αυτά θα σας δώσουν μια ιδέα για την μέση τιμή που πωλείται ένα προϊόν και την ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν αυτό.

Είναι πολύ σημαντικό να μην δώσετε στα στατιστικά αυτά περισσότερη βαρύτητα από αυτή που τους αξίζει, καθώς έχετε πρόσβαση σε δημοπρασίες που έχουν ολοκληρωθεί τις τελευταίες 2 εβδομάδες μόνο. Πρόκειται για χρονικό διάστημα πολύ μικρό για να σας δώσει μία ολοκληρωμένη άποψη για το προϊόν.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ζήτηση σε διαφορετικές περιόδους, χωρίς να λάβουμε υπόψη περιόδους γιορτών όπου η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη. Αυτό οφείλεται σε διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο τα οποία επηρεάζουν την ζήτηση για ένα προϊόν, αλλά και σε άλλες αιτίες οι οποίες δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν.

Για να λύσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά τις ολοκληρωμένες δημοπρασίες και να καταγράφετε τα στατιστικά. Η άλλη λύση είναι να εκμεταλλευτείτε μια υπηρεσία που προσφέρει το eBay επί πληρωμή, την οποία ονομάζει marketplace research.

Η υπηρεσία λειτουργεί ως εξής: Εισάγετε στο πεδίο τις λέξεις-κλειδιά που αντιστοιχούν στο προϊόν, για το οποίο θέλετε να δείτε τις ολοκληρωμένες δημοπρασίες. Κάνετε click στο “completed auctions” και εμφανίζονται τα αποτελέσματα.

Όσα προϊόντα εμφανίζονται με πράσινο χρώμα έχουν πουληθεί ενώ με κόκκινο όχι. Μελετώντας τα στατιστικά και την ημερομηνία, θα μπορέσετε να βρείτε το sell through rate. Το sell though rate είναι το ποσοστό που δείχνει πόσα από τα συνολικά προϊόντα πουλήθηκαν επιτυχώς.

Σαν γενικό κανόνα μπορούμε να πούμε πως sell through rate μεγαλύτερο από 80% αντιστοιχεί σε προϊόντα με πολύ μεγάλη ζήτηση, από 50% έως 79% με αρκετή ζήτηση και 40% – 50% με μέτρια ζήτηση. Έχετε στο νου σας πως τα ποσοστά αφορούν τον γενικό κανόνα, αφού επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες και όχι μόνο από την ζήτηση.

Ερευνώντας τα αποτελέσματα θα μπορέσετε να βρείτε την μέση τιμή πώλησης ενός προϊόντος, αλλά και τις διαφορές στην τιμή, για διαφορετικές μάρκες, μοντέλα και χρώματα.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας, είναι ο κίτρινος πίνακας στα αριστερά της οθόνης. Ο πίνακας αυτός σας επιτρέπει να περιορίσετε τον αριθμό των αποτελεσμάτων και να αναγνωρίσετε τις μεταβολές στην τιμή, σε σχέση με:

  • Την κατηγορία που είναι καταχωρημένο το προϊόν
  • Το είδος της καταχώρησης (δημοπρασία, buy it now)
  • Τον αριθμό των προσφορών
  • Την ώρα λήξης
  • Τις διαφορετικές επιλογές πληρωμής
  • Την χώρα αποστολής

Μην υποτιμάτε την αξία του κίτρινου πίνακα. Θα σας δώσει απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα.

2) Έρευνα της τιμής σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα

Εκτός από το eBay είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιήσετε έρευνα αγοράς σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Amazon. Μπορείτε επίσης να κάνετε και μία βόλτα στην φυσική offline αγορά, σε παζάρια και καταστήματα που κάνουν εκκαθάριση. Μία τέτοια έρευνα θα σας επιτρέψει να:

  • Προσδιορίσετε τις τιμές στις οποίες πωλούνται διάφορα προϊόντα, καθώς και διάφορες τεχνικές ή προσφορές που χρησιμοποιούν για να κάνουν τα προϊόντα πιο ελκυστικά.
  • Να καταλήξετε στο καλύτερο «μέρος» για να προωθήσετε τα προϊόντα σας. Μπορείτε για παράδειγμα να ανακαλύψετε πως το προϊόντα που σκοπεύετε να προωθήσετε πωλούνται ακριβότερα στο Amazon αντί για το eBay.

Η έρευνα αγοράς είναι πολύ σημαντική πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφής επιχείρηση. Οι online επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.

3) Η Want It Now λίστα του eBay

Στην want it now λίστα, οι αγοραστές δημοσιεύουν τα προϊόντα που ψάχνουν τα οποία δεν υπάρχουν στο eBay. Η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη της ζήτησης για ορισμένα προϊόντα. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική λίστα την οποία αξίζει να παρακολουθείτε συχνά.

Μπορείτε να επίσης να προσφέρετε απευθείας το προϊόν σας σε αυτόν που ψάχνει κάτι αντίστοιχο. Η want it now λίστα προσφέρει μια διαφορετική τακτική προσέγγισης του πελάτη. Αντί να έρθει αυτός σε εσάς, πηγαίνετε εσείς σε αυτόν.

Κλείνοντας, αν θέλετε την συμβουλή μου, ανοίξτε ένα spreadsheet αρχείο σαν του excel και αντιγράψτε τον τίτλο, την τιμή που πουλήθηκε το προϊόν, τον αριθμό των προσφορών και την ημερομηνία πώλησης. Θα έχετε έτοιμους τίτλους για το μέλλον και πολύτιμα στοιχεία, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσετε χρήματα στα στοιχεία που προσφέρει το eBay.