Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για πάρα πολλούς επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια.
Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πρέπει να αποφύγετε κάποια συγκεκριμένα λάθη, τα οποία πολύς κόσμος που αποφάσισε να επενδύσει χρήματα για ένα e-shop έχει κάνει.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Προσοχή! [ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ] Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε απλούς τρόπους για να αυξήσετε ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού σας καταστήματος κάντε click εδώ.

Η κατασκευή και δημιουργία ενός E-Shop

Πλέον στις μέρες μας, με την άνθιση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η κατασκευή και δημιουργία ενός e-shop είναι αρκετά εύκολη δουλειά.
Υπάρχουν αρκετές web hosting υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν καλάθι αγορών για να προσθέσετε στο website σας και ακόμα περισσότερες που προσφέρουν εργαλεία για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, έναντι αμοιβής.
Γενικά, να δημιουργήσετε ένα website είναι αρκετά εύκολη δουλειά πλέον και η διαφορά ενός website με ένα e-shop, είναι η προσθήκη στο website ενός καλαθιού αγορών.
Δείτε την σελίδα, για την κατασκευή ιστοσελίδων για περισσότερες πληροφορίες.
Μια εναλλακτική λύση είναι και το PayPal, το οποίο αναλαμβάνει την είσπραξη από πιστωτικές κάρτες και μεταφέρει τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Η συμβουλή μου είναι πάντως, να διαθέσετε κάποια χρήματα για την ανάθεση της κατασκευής του ηλεκτρονικού καταστήματος σε κάποιον επαγγελματία web designer.

Γιατί τα e-shops αποτυγχάνουν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος να κάνει αγορές μέσω internet και μόνο προϊόντα που απευθύνονται σε νεαρής ηλικίας άτομα, τα οποία είναι πιο εξοικειωμένα με την χρήση του διαδικτύου παρουσιάζουν κάποια κίνηση, όπως τα ηλεκτρονικά είδη.
Η συγκεκριμένη αγορά είναι αρκετά ανταγωνιστική και χρειάζεται να διαθέσετε ένα πολύ σεβαστό κεφάλαιο για διαφήμιση, είτε μέσω της pay per click διαφήμισης και του Google Adwords, είτε μέσω διαφημιστικών banners σε άλλα websites.
Η άλλη λύση είναι να προσπαθήσετε να προσελκύσετε επισκέπτες δωρεάν, μέσω των μηχανών αναζήτησης.
Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, όμως δεν μπορείτε να έχετε εγγυημένα αποτελέσματα, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.
Στον τομέα της προώθησης ιστοσελίδων, περιγράφω όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την θέση της ιστοσελίδας σας, στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην σελίδα που αναφέρεται στην ανάλυση του ανταγωνισμού.
Αν από την έρευνά σας προκύψει ότι υπάρχει το περιθώριο να καταταχτείτε ψηλά, για δημοφιλής και επικερδής λέξεις-κλειδιά, τότε σίγουρα αξίζει να το προσπαθήσετε.
Αν διαπιστώσετε ότι ο ανταγωνισμός είναι αρκετά σκληρός και είναι αρκετά δύσκολο να προσελκύσετε έναν σεβαστό αριθμό επισκεπτών δωρεάν, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να ξοδέψετε αρκετά χρήματα για διαφήμιση.
Αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να διαθέσετε μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση του e-shop σας, τότε έχετε τις παρακάτω λύσεις.

Διάθεση των προϊόντων σας στο εξωτερικό

Μπορείτε να αναθέσετε σε έναν επαγγελματία να μεταφράσει τις σελίδες σας σε όποια γλώσσα θέλετε και να διαθέσετε τα προϊόντα σας στο εξωτερικό.
Ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν την Αγγλική γλώσσα για παράδειγμα, είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από αυτών που μιλούν την Ελληνική. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προωθήσετε ένα e-shop το οποίο απευθύνεται σε μία αγορά, η οποία στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι κερδοφόρα.
Μπορείτε να κάνετε μία έρευνα για τον ανταγωνισμό και να διαπιστώσετε αν είναι εφικτή μία υψηλή θέση στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης για τις λέξεις κλειδιά που στοχεύουν οι σελίδες σας.
Αν δείτε ότι μπορείτε να πλασαριστείτε ψηλά δοκιμάστε το, καθώς τα κέρδη μπορεί να είναι τεράστια. Υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα που απευθύνονται στον Αγγλόφωνο πληθυσμό και σε μία αγορά όχι πολύ εμπορική, τα οποία πραγματοποιούν τζίρους πολύ μεγαλύτερους από Ελληνικά e-shops τα οποία δραστηριοποιούνται στον πιο εμπορικό κλάδο.
Αν κάνετε μία τέτοια προσπάθεια θα πρέπει το θέμα του e-shop σας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.
Με λίγα λόγια θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα Niche Store.

Το μέλλον βρίσκεται στα Niche Stores

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει ήδη αρκετά αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα εταιρίες κολοσσοί να έχουν μπει στον χώρο, λειτουργώντας τεράστια ηλεκτρονικά πολυκαταστήματα.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Amazon και του eBay.
Η παρουσία τέτοιων ηλεκτρονικών πολυκαταστημάτων κάνει δύσκολη την επιβίωση των e-shops που προσπαθούν να διαθέσουν έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών προϊόντων στους καταναλωτές.
Το ερώτημα είναι: Γιατί κάποιος να ψάξει στο διαδίκτυο για να βρει ένα προϊόν και να μην επισκεφτεί κατευθείαν το Amazon ή το eBay, όπου γνωρίζει πως θα το βρει σίγουρα και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή.
Η δημιουργία ενός niche store δίνει την λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και γενικότερα στο πρόβλημα του ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τι είναι το Niche Store;

Niche Store είναι ένα κατάστημα που πουλάει ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντος που ανήκει σε έναν μεγαλύτερο κλάδο.
Για παράδειγμα όταν ένα κατάστημα πουλάει ρούχα, ένα niche store πουλάει παπούτσια και μάλιστα μόνο αθλητικά παπούτσια.
Όταν ένα κατάστημα πουλάει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα μεμονωμένα εξαρτήματά τους, ένα niche store πουλάει μόνο κάρτες γραφικών.

Γιατί τα Niche Stores θα δουλέψουν για εσάς

Με ένα Niche Store θα μπορέσετε να συγκεντρώσετε και να δημοσιεύσετε αρκετό υλικό, το οποίο θα στοχεύει σε συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.
Αν αφιερώσετε το website σας στις κάρτες γραφικών, θα είναι πολύ πιο εύκολο να πλασαριστείτε ψηλά για όλες τις λέξεις-κλειδιά που αφορούν τις κάρτες γραφικών, από το να πλασαριστείτε ψηλά για λέξεις όπως, computer hardware και computer stores.
Επίσης μπορείτε να δημοσιεύσετε πληροφορίες γενικά με το αντικείμενο, ώστε να ισχυροποιήσετε την θέση σας στις μηχανές αναζήτησης.
Το μυστικό είναι να δημιουργήσετε ένα γενικό website για το αντικείμενο, και στην συνέχεια να προσθέσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα σε αυτό.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Jim Nelson, ο οποίος δημιούργησε με το SBI ένα website για μπάλες που χρησιμοποιούν οι ταχυδακτυλουργοί και στην συνέχεια πρόσθεσε ένα e-shop, με αποτέλεσμα να γνωρίσει τόσο μεγάλη επιτυχία, που το site του βρίσκεται στην σελίδα με τα case studies του SBI και πιστέψτε με είναι δύσκολο να μπεις σε αυτήν την σελίδα.

Niche Store και Affiliate Marketing

Μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα ένα niche store και να προωθήσετε affiliate programs.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πραγματικά τεράστια.
Πρώτα από όλα δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε απόθεμα προϊόντων, αφού απλούστατα προωθείτε τα προϊόντα κάποιου άλλου και κερδίζετε προμήθειες για την πώληση των προϊόντων αυτών.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατευθύνετε τους επισκέπτες στο κατάλληλο website. Την πώληση και αποστολή των προϊόντων την αναλαμβάνουν αυτοί.
Η world wide Brands έχει δημιουργήσει ένα καταπληκτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο περιλαμβάνει έναν κατάλογο από drop ship εταιρίες. Οι drop ship εταιρίες σας δίνουν το δικαίωμα να πουλήσετε ένα δικό τους προϊόν, να τους στείλετε τα στοιχεία του πελάτη και αυτοί να του αποστείλουν το προϊόν.
Για το πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα με τις drop ship εταιρίες, δείτε την σελίδα, χρήματα από το eBay.