Αν θέλετε να βγάλετε χρήματα από ένα blog, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να γράψετε ένα ποιοτικό blog post. Ένα post αυθεντικό, που να περιέχει το προσωπικό σας στίγμα και να μεταφέρει τις πληροφορίες που ο επισκέπτης περιμένει να βρει σε αυτό.

Γνωρίζω πολύ καλά πως το 95% των ανθρώπων αρρωσταίνουν μόνο με την ιδέα πως πρέπει να γράψουν ένα άρθρο. Δεν τους κατηγορώ, το γράψιμο απαιτεί σκέψη και η σκέψη είναι κατά την γνώμη μου η δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο.

Θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια σιχαινόμουν να γράφω. Σήμερα ζω από αυτό και είναι μία δραστηριότητα που απολαμβάνω. Τι οδήγησε σε αυτή την αλλαγή; Μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα στο ερώτημα και να σας περιγράψω το πώς ακριβώς συνέβη.

Νομίζω πως είναι καθαρά θέμα πειθαρχίας. Παρακολουθούσα κάποιο βράδυ ένα σεμινάριο στο BBC με τίτλο «ο κοινός παρονομαστής της επιτυχίας» ή ποιο σωστά στα Αγγλικά “the common denominator of success”, στο οποίο ο δημιουργός του Albert Gray, έλεγε πως ο κοινός παρονομαστής της επιτυχίας είναι να κάνεις πράγματα που στους αποτυχημένους δεν αρέσει να κάνουν.

Τότε ένας τύπος από το κοινό ρώτησε: Γιατί στους επιτυχημένους αρέσει να τα κάνουν; Η απάντηση με σόκαρε. Ο Grey είπε πως δεν τους αρέσει και για αυτό τα έχουν μετατρέψει σε συνήθειες και μια συνήθεια είναι κάτι που αυτόματα κάνεις χωρίς καμία συνειδητή σκέψη.

Αυτή η πρόταση μου έδωσε τροφή να σκέφτομαι για χρόνια. Πρώτα από όλα ας δούμε πόσο χρόνο χρειάζεται ώστε να μετατραπεί μία πράξη σε συνήθεια. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την έδωσε η NASA! Φαινομενικά όσα λέω αυτή την στιγμή δεν έχουν καμία σχέση με την συγγραφή ενός ποιοτικού blog post, όμως σας υπόσχομαι πως θα το συνδέσω.

Η NASA λοιπόν αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα για να δει πως θα αντιδράσουν οι αστροναύτες της σε συνθήκες απόλυτου αποπροσανατολισμού. Πήρε μία ομάδα ατόμων και τους υποχρέωσε να φορούν μία μάσκα 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και στον ύπνο τους.

Η μάσκα αυτή είχε την δυνατότητα να αντιστρέφει όσα βλέπουν. Το πάνω γινόταν κάτω και το αριστερά δεξιά. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσεις υπό αυτές τις συνθήκες. Την 24η ημέρα συνέβη κάτι που κανείς δεν περίμενε.

Ο εγκέφαλος τους είχε δημιουργήσει νέες νευρικές διαβάσεις και είχε αντιστρέψει ξανά την εικόνα, με αποτέλεσμα να τα βλέπουν όλα κανονικά είτε φορούν την μάσκα είτε όχι. Όλοι οι αστροναύτες είχαν αντιστρέψει ξανά την εικόνα σε διάστημα 24-27 ημερών.

Η NASA επανέλαβε το πείραμα, όμως αυτή την φορά την 15η ημέρα οι μισοί αστροναύτες έβγαλαν την μάσκα για μία μέρα. Σε αυτούς πήρε επιπλέον 24 με 27 ημέρες για να αντιστρέψουν την εικόνα.

Οπότε σύμφωνα με αυτό το πείραμα απαιτούνται 24 με 27 ημέρες για να μετατραπεί μια πράξη σε συνήθεια υπό την προϋπόθεση η πράξη να γίνεται ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Με τον ίδιο τρόπο θα σας γίνει συνήθεια και η συγγραφή ενός blog post υπό την προϋπόθεση να γράφετε 1 άρθρο την ημέρα και κάθε μέρα, ας πούμε για ένα μήνα.

Είναι δηλαδή θέμα πειθαρχίας και πειθαρχία είναι η ικανότητα να δίνεις στον εαυτό σου μια εντολή και να την ακολουθεί. Η πειθαρχία θα φέρει στην ζωή σας τάξη και θα διαμορφώσετε παραγωγικές συνήθειες που δεν θα μπορέσετε να σπάσετε, ακόμα και αν το προσπαθήσετε.

Τι συνήθειες έχετε στην ζωή σας αυτή την στιγμή; Είναι παραγωγικές; Σας ωθούν προς την πραγματοποίηση των ονείρων σας; Πως ξοδεύετε τον χρόνο σας. Αν κρίνω από την δικιά μου ζωή, είχα την συνήθεια να σπαταλώ τον χρόνο μου, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που όλοι έχουμε.

Στην ουσία όλα άλλαξαν όταν πήρα την απόφαση να αλλάξω την ζωή μου αλλάζοντας τις δραστηριότητες στις οποίες αφιέρωνα τον χρόνο μου, επιβάλλοντας πειθαρχία στην ζωή μου και μετατρέποντας όλα όσα έπρεπε να κάνω για να πετύχω τους στόχους μου σε συνήθεια.

Όταν συνέβη αυτό, η διάσημη φράση του Napoleon Hill ήχησε στα αυτιά μου: «Όταν τα χρήματα αρχίσουν να έρχονται, θα έρθουν τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που θα αναρωτιέστε που κρύβονταν όλα αυτά τα χρόνια». Βλέπετε όταν αλλάζει η αιτία, αυτόματα αλλάζει και το αποτέλεσμα. Αν τα αποτελέσματα που έχετε μέχρι στιγμής δεν σας ικανοποιούν, θα πρέπει να αλλάξετε την αιτία που είναι υπεύθυνη για τα αποτελέσματα αυτά.

Η δημιουργία ενός blog είναι από τις παραγωγικές δραστηριότητες από τις οποίες μπορείτε αποδεδειγμένα να κερδίσετε πολλά χρήματα, όμως είναι δύσκολη δουλειά, τελείως διαφορετική από αυτές που ο μέσος Έλληνας έχει συνηθίσει να κάνει. Ο στόχος που πρέπει θέσετε αυτή την στιγμή, είναι να γράψετε 30 blog posts τις επόμενες 30 ημέρες.

Πρόκειται για μία συνήθεια που θα σας επιτρέψει να κερδίζετε ένα πολύ καλό μηνιαίο εισόδημα, πιθανότατα μεγαλύτερο από αυτό που σας δίνει η κανονική σας δουλειά και είναι μία διαδικασία που δεν απαιτεί περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα.

Αν έχετε ήδη ένα blog και έχετε διαμορφώσει την συγκεκριμένη συνήθεια αλλά δεν έχετε ακόμα τα αποτελέσματα που περιμένατε, συνεχίστε να διαβάσετε και θα ανακαλύψετε την λύση του προβλήματος. Οι ποιότητα των blog posts είναι καθαρά το κλειδί της επιτυχίας και η ποιότητά τους ορίζεται από κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Τι ορίζει ένα blog post σαν ποιοτικό

Νομίζω πως όλα ξεκινάνε με την σωστή επιλογή του θέματος που έχει το blog σας, αυτό που στην γλώσσα του internet marketing ονομάζεται niche. Η επιλογή του σωστού niche είναι η βάση στην οποία θα στηθεί το blog σας, οπότε φροντίστε είναι κάτι που σας αρέσει, ένα θέμα για το οποίο έχετε γνώσεις να μοιραστείτε με τους επισκέπτες και αν όχι, την διάθεση να μάθετε για αυτό.

Αν το θέμα που επιλέξατε δεν σας αρέσει, δεν υπάρχει περίπτωση να φέρετε σε πέρας την δουλειά που θα χρειαστεί να κάνετε ώστε να αρχίσει το blog σας να κερδίζει χρήματα. Οπότε θεωρώ δεδομένο πως έχετε διαλέξει ένα θέμα που σας αρέσει και πάνω σε αυτή την προϋπόθεση θα βασιστούν όλα όσα θα διαβάσετε από εδώ και πέρα.

Η ενασχόληση με ένα θέμα που σας αρέσει θα σας δώσει την δυνατότητα να παράγετε αυθεντικά περιεχόμενα. Αν ρίξετε μια ματιά στα blogs που είναι πραγματικά επιτυχημένα, θα διαπιστώσετε πως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δημοσιεύουν αυθεντικά blog posts.

Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του επισκέπτη. Γιατί να ασχοληθεί με το blog σας, αν του προσφέρετε πληροφορίες που μπορεί να βρει σε οποιοδήποτε άλλο blog ή website; Πρόκειται για το βασικό χαρακτηριστικό των blogs που αποτυγχάνουν.

Βρίσκουν ένα άρθρο που να καλύπτει το θέμα και το αναπαραγάγουν με δικά τους λόγια. Αυτή είναι μια τακτική αρκετά χρήσιμη στην αρχή που θα πρέπει να δημοσιεύσετε αρκετό υλικό ώστε να αρχίσει το blog σας να διαμορφώνεται, όμως η τακτική αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο να αποκτήσετε την συνήθεια να δουλεύετε με αυτό τον τρόπο.

Ξεκινήστε σωστά. Ξεκινήστε διαμορφώνοντας τις σωστές συνήθειες, ξεκινήστε δημοσιεύοντας αυθεντικά blog posts. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αφού δεν θα είστε εξοικειωμένοι με τον γραπτό λόγο, όμως σιγά σιγά η προσωπικότητά σας θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και τα άρθρα σας θα γίνονται όλο και καλύτερα.

Έχω ήδη αναφερθεί στην δύναμη της συνήθειας και την σημασία της για μια επιτυχημένη πορεία. Αποκτήστε από την αρχή παραγωγικές συνήθειες και θέστε τον πρώτο σας στόχο.

Στόχος νο 1: Δημιουργήστε αυθεντικά blog posts

Συνεχίζεται….

Blog post | Πώς να γράψεις ένα ποιοτικό άρθρο μέρος 2ο