Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βγάλετε χρήματα από ένα website.

Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε το κέρδος σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε αρκετούς από αυτούς τους τρόπους και να καταλήξετε σε αυτούς που αποδίδουν καλύτερα στο δικό σας website.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν αρκετοί web publishers, είναι να το παρακάνουν με τις διαφημίσεις και τα links, με αποτέλεσμα το site τους να μοιάζει με έναν μεγάλο αχταρμά διαφημίσεων, με αποτέλεσμα να χάνουν τα περιεχόμενα του website.

Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές ήδη, τα χρήματα είναι φυσικό επακόλουθο των ποιοτικών περιεχομένων ενός website. Τα περιεχόμενά σας είναι ο πρωταγωνιστής και αυτά θα πρέπει να έχουν την μεγαλύτερη προβολή.

Με το να το παρακάνετε με μεθόδους εισροής χρήματος, σαμποτάρετε τις δικές σας προσπάθειες.

Τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βγάλετε χρήματα από ένα website:

 • Affiliate marketing

Κατά την γνώμη μου το affiliate marketing είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλετε χρήματα από το διαδίκτυο και για αυτόν τον λόγο έχω αφιερώσει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για αυτό.

Το άγιο δισκοπότηρο, όπως έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς από τους μεγαλύτερους affiliate marketers του πλανήτη, είναι το λεγόμενο «recursive affiliate income».

Ας υποθέσουμε ότι έχετε επιλέξει να προωθήσετε ένα eBook το οποίο κοστίζει 50 ευρώ και προσφέρει προμήθεια 50%.

Έτσι, από κάθε πελάτη που παραπέμπετε μέσω του affiliate link σας κερδίζετε 25 ευρώ. Η προμήθεια είναι καλή αλλά δεν πρόκειται να ξαναδείτε χρήματα από αυτήν την πώληση.

Αν όμως επιλέξετε να προωθήσετε μία εταιρία που δουλεύει με συνδρομές, κάθε φορά που ο πελάτης πληρώνει την τυπική μηνιαία ή ετήσια συνδρομή του, εσείς κερδίζετε χρήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν κλείσετε το website σας την επόμενη μέρα, ακόμα θα κερδίζετε χρήματα από το λεγόμενο recursive affiliate income.

Μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το affiliate marketing.

 • Direct banner advertising

Η αρχαιότερη μέθοδος του διαδικτύου. Στην ουσία νοικιάζετε ένα χώρο από το website σας για διαφημιστικά banners.

Υπάρχουν αρκετά μεγέθη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως 125×125, 120×600, 300×250 κα.

Η συμβουλή που έχω να σας δώσω εδώ είναι η εξής: Μην διαφημίζετε εταιρίες άσχετες με το θέμα του site σας.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο να βρείτε εταιρίες που να θέλουν να διαφημιστούν στο website σας, όμως η επιλογή μόνο των εταιριών που έχουν σχέση με το αντικείμενο της ιστοσελίδας σας έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1) Το website σας κερδίζει αξιοπιστία και κύρος.

Το να έχετε για παράδειγμα ένα website που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο και διαφημίζει ένα website που έχει θέμα το στοίχημα, δείχνει αρκετά αντιεπαγγελματικό.

Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, όμως οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και η συγκεκριμένη λεπτομέρεια είναι αρκετά σημαντική.

2) Οι εταιρίες που διαφημίζετε κερδίζουν ένα αρκετά υψηλό CTR (click through ratio).

Είναι πολύ πιο πιθανό, ένας επισκέπτης σας να κάνει click σε μία διαφήμιση που είναι σχετική με το θέμα του site σας, παρά σε μία που δεν έχει καμία σχέση.

Για να βρίσκεται στην ιστοσελίδα σας, το θέμα γενικά τον ενδιαφέρει, οπότε μία διαφήμιση για μία εταιρία σχετική με το θέμα, είναι πιθανόν να τον ενδιαφέρει και αυτή.

Μην ξεχνάτε ότι οι διαφημιζόμενοι περιμένουν ένα αντίκρισμα για τα χρήματα που σας έδωσαν και ένα υψηλό CTR από το site σας, θα τους δώσει κίνητρο για να σας ξαναδώσουν.

 • Pay per click διαφήμιση

Η PPC διαφήμιση αποτελεί το νο1 κανάλι εισοδήματος για τα περισσότερα websites στον κόσμο.

Το δημοφιλέστερο PPC δίκτυο, είναι το διαφημιστικό πρόγραμμα της Google, το Adsense.

Μετά την εγγραφή σας σε ένα τέτοιο δίκτυο, αντιγράφετε ένα κώδικα στο σημείο του website σας που θέλετε να εμφανίζονται οι διαφημίσεις και πληρώνεστε για κάθε click που γίνεται σε αυτές.

Οι διαφημίσεις αυτές είναι σχετικές με το θέμα της κάθε ιστοσελίδας σας και μπορεί να είναι είτε διαφημίσεις κειμένου (text ads), είτε διαφημίσεις εικόνας (image ads).

Το ποσό που θα κερδίζετε εξαρτάται από:

1.   Τον αριθμό των επισκέψεων του website ή του blog σας
2.   Το μέγεθος του click though rate (CTR)
3.   Το ποσό που θα κερδίζετε από το κάθε click (CPC)

Μεγάλο ρόλο στην απόδοση της PPC διαφήμισης παίζει το θέμα του site. Σε websites που ασχολούνται με θέματα του internet, οι PPC διαφημίσεις δεν αποδίδουν, γιατί οι επισκέπτες αυτών των site γνωρίζουν τι είναι οι PPC διαφημίσεις και τις αγνοούν.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την PPC διαφήμιση.

 • CPM διαφήμιση

Το CPM είναι τα αρχικά για το cost per mile, και μεταφράζεται σε: κόστος για 1,000 εμφανίσεις (impressions).

Η CPM διαφήμιση λειτουργεί σαν την Pay Per Click, μόνο που αντί για κάθε click, πληρώνεστε για κάθε 1000 εμφανίσεις της διαφήμισης στην σελίδα σας.

Το CPM καθορίζεται από:

1.   Το μέγεθος της διαφήμισης.

Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος σε διαστάσεις, τόσο ακριβότερο το CPM που θα πληρώνεστε.

2.   Το σημείο στο οποίο θα εμφανίζεται η διαφήμιση.

Όσο ψηλότερα στην σελίδα βρίσκεται, τόσο ακριβότερο το CPM που θα πληρώνεστε.

3.   Το format στο οποίο τρέχουν οι διαφημίσεις.

Όσα περισσότερα pixels είναι το format των διαφημίσεων, τόσο ακριβότερο το CPM που θα πληρώνεστε.

Το CPM ξεκινάει από $0,10 και φτάνει μέχρι τα $10. Γενικά αυτή η μέθοδος διαφήμισης αποδίδει πολύ καλά σε websites που έχουν πολλές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις, όπως blogs, forums και ενημερωτικά sites.

Ένα πολύ καλό CPM Network είναι το Casale Media.

 • Text-link-ads

Η text-link-ads είναι μία εταιρία που λειτουργεί ως μεσάζων ανάμεσα σε publishers και advertisers, κερδίζοντας ένα ποσοστό από το κέρδος.

Η text-link-ads είναι ένα νέο πρόγραμμα που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία τον τελευταίο χρόνο.

Η υπηρεσία έχει να κάνει με την προώθηση ιστοσελίδων και την δημιουργία μιας link popularity λίστας (για περισσότερα δείτε link building).

Μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε links μέσω της text-link-ads.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδους είναι ότι τα links που θα προβάλετε από το site σας είναι αρκετά διακριτικά.

Ανανέωση : Δυστηχώς η Google ανακοίνωσε πως θα τιμωρεί με χαμηλό page rank όσους χρησιμοποιούν την TLA.

 • WidgetBucks

Πρόκειται για την τελευταία μόδα όσο αναφορά την PPC και CPM διαφήμιση.

Η μέθοδος του widgetbucks ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 και με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Πρόκειται για ένα είδος διαφήμισης που συνδυάζει PPC και CPM, δίνοντας την δυνατότητα στον web publisher να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.

Με την widgetbucks μπορείτε να διαλέξετε μόνοι σας τι είδους διαφημίσεις θα τρέχουν στο website σας, πριν αναλάβει δράση το πρόγραμμα Yieldsense.

Το Yieldsense στην ουσία είναι ένας αλγόριθμος ο οποίος περιλαμβάνοντας το click through ratio (CTR), το σύνολο των εμφανίσεων και το cost per mile (CPM), προβάλει τις διαφημίσεις αυτές που έχουν την μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Με αυτήν την μέθοδο αυτή η widgetbucks δίνει στα χέρια σας ένα ισχυρό εργαλείο με το οποίο μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη των διαφημίσεων, γλιτώνοντάς σας από πιθανές εξαντλητικές δοκιμές.

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να διαλέξετε μέσα από διάφορες κατηγορίες τις διαφημίσεις τις οποίες νομίζετε ότι ταιριάζουν καλύτερα με το θέμα του website σας και στην συνέχεια το Yieldsense θα προβάλει μόνο αυτές που έχουν την μεγαλύτερη ανταπόκριση.

 • Sponsored reviews

Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από blogs και από websites που δημοσιεύουν κριτικές.

Το sponsored reviews είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το ξεκίνησε η Pay Per Post και σύντομα ακολούθησαν και άλλες εταιρίες.

Με αυτά προγράμματα σας δίνεται η ευκαιρία να δημοσιεύσετε άρθρα στο blog σας για τα οποία πληρώνεστε.

Στην ουσία αυτές οι εταιρίες δρουν σαν ενδιάμεσοι μεταξύ των bloggers και των χορηγών, οι οποίοι πληρώνουν για να γράψετε μία επισκόπηση ή κριτική ενός website ή προϊόντος ή υπηρεσίας.

Κάνετε την εγγραφή σας και αν η αίτησή σας γίνει δεκτή, θα ενημερώνεστε μέσω email για τα διαθέσιμα reviews.

Το ποσό που θα πληρώνεστε για κάθε review εξαρτάται από την δημοτικότητα του website σας.

Ανανέωση: Κυκλοφορεί η φήμη στο διαδίκτυο, πως η Google ρίχνει το page rank των blogs που χρησιμοποιούν links της pay per post. Συνήθως, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο η Google δημοσιεύει ανακοίνωση, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα.

 • Contera Content Link

Πρόκειται για μία μέθοδο με την οποία δεν χρειάζεται να αφιερώσετε κάποιο χώρο στο website σας για να προβάλλονται διαφημίσεις.

Η Contera θα αναλύσει το κείμενό σας και θα μετατρέψει κάποιες από τις λέξεις σε διαφημίσεις.

Οι επιλεγμένες λέξεις εμφανίζονται σαν διπλά υπογραμμισμένες και όταν ο κέρσορας του mouse περνάει πάνω από αυτές τις λέξεις, εμφανίζεται μια διακριτική διαφήμιση.

Το μεγάλο πρόβλημα με την Contera είναι ότι δέχεται μόνο websites και blogs τα οποία είναι πολύ δημοφιλή και έχουν κάποιες χιλιάδες επισκέψεις τον μήνα.

 • Donations

Το σύστημα των δωρεών είναι αρκετά διαδεδομένο και αρκετά websites το χρησιμοποιούν για να κερδίζουν ένα εξτρά εισόδημα.

Οι web publishers που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ένα donation button, δέχονται δωρεές κυρίως μέσω PayPal.

Αν θέλετε αυτή η μέθοδος να αποδειχτεί κερδοφόρα, θα πρέπει να προσφέρετε κάποιο αντάλλαγμα για την δωρεά.

Κάποια websites προσφέρουν προνόμια για τον χρήστη που θα προσφέρει μια δωρεά και άλλα κάποια προβολή, είτε στην σελίδα της δωρεάς, είτε με την προβολή κάποιου link σε κάποιο άλλο σημείο του website.

Ανάλογα με το είδος του website σας, μπορείτε να προσφέρετε τα ανάλογα προνόμια.

 • RSS feed ads

Το RSS σαν επικοινωνιακό κανάλι, έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια και είναι λογικό να έχει οδηγήσει την αγορά σε έρευνα, για την καλύτερη αξιοποίηση του συγκεκριμένου καναλιού.

Οι RSS feed ads είναι διαφημίσεις οι οποίες προβάλλονται συνήθως στο footer του RSS feed.

Η feedburner σας δίνει την ευκαιρία να προβάλετε διαφημίσης με βάση το CPM μέσας από το feed σας.

Η Bidvertiser από την άλλη λειτουργεί με βάση το PPC.

Ποια από τις δύο θα διαλέξετε είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό και έχει να κάνει αποκλειστικά με το είδος του website σας.

 • Pop-ups και Pop-unders

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μία δημοφιλή online επιχείρηση με πιστούς επισκέπτες, η γνώμη μου είναι να μείνετε μακριά από τέτοιου είδους διαφημίσεις γιατί είναι πολύ ενοχλητικές.

Φαντάζομαι ότι έχετε προσπαθήσει πολλές φορές να επισκεφτείτε μία ιστοσελίδα και να αρχίσουν να ανοίγουν ξαφνικά διαφημιστικά παράθυρα.

Επειδή είναι ενοχλητικά οι πλοηγοί έχουν προσθέσει plug ins τα οποία μπλοκάρουν τα pop ups.

Εν κατακλείδι…

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βγάλετε χρήματα από ένα website όπως με memberships, private forums κα.

Η λίστα η οποία παραθέτω σε αυτήν την σελίδα περιλαμβάνει τρόπους με τους οποίους οποιοδήποτε website μπορεί να μετατραπεί σε κερδοφόρο.

Επειδή το πόσο αποτελεσματικοί θα είναι εξαρτάται από το είδος του website, θα πρέπει να κάνετε δοκιμές μέχρι να διαπιστώσετε τι δουλεύει καλύτερα στο δικό σας website.