Το Google Adsense είναι ένα πολύ σημαντικό κανάλι, με το οποίο όλες οι μικρομεσαίες online επιχειρήσεις, μπορούν να κερδίσουν ένα επιπλέον εισόδημα.
Έχουμε ήδη μιλήσει για το διαφημιστικό πρόγραμμα της Google, το Αdwords (δείτε περισσότερα για το Google Adwords), με το οποίο οι web publishers μπορούν να διαφημίσουν την ιστοσελίδα τους, πληρώνοντας ένα προκαθορισμένο ποσό για το κάθε click.
Με το Adsense, στην ουσία γίνεστε συνεργάτης με την Google επιτρέποντας της να προβάλει τις διαφημίσεις του Adwords, σε οποιοδήποτε σημείο της ιστοσελίδας σας θέλετε και να κερδίζετε χρήματα για κάθε click που γίνεται σε αυτές.
Τα χρήματα που μπορείτε να κερδίζετε για κάθε click κυμαίνονται από 0,01 έως 10 ευρώ, αναλόγως το θέμα του website ή του blog σας. Το ποσό εξαρτάται αποκλειστικά, από το πόσο ανταγωνιστικές είναι οι λέξεις-κλειδιά, γύρω από τις οποίες έχετε χτίσει τις σελίδες σας. (δείτε περισσότερα για τις λέξεις-κλειδιά στην σελίδα keyword analysis).
Η Google δεν προσφέρει πληροφορίες για το ακριβές ποσό το οποίο θα κερδίζετε από τις διαφημίσεις. Θα πρέπει να διαιρέσετε το ποσό που κερδίζετε, με τον συνολικό αριθμό των clicks, για να έχετε μία ιδέα για το ποσό που κερδίζετε για κάθε μεμονωμένο click.
Οι διαφημίσεις του Adsense συνοδεύονται πάντα με τον χαρακτηρισμό, “Google ads” ή “ads by Google”.
Γιατί το Google Adsense είναι τόσο επιτυχημένο
Η Google χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να εξακριβώσει το θέμα μίας ιστοσελίδας. Αυτός ο αλγόριθμος περιλαμβάνει: Συχνότητα και ανάλυση λέξεων-κλειδιών, ανάλυση των links, ανάλυση των meta tags, κλπ.
Έτσι οι διαφημίσεις οι οποίες η Google θα προβάλει στην ιστοσελίδα σας θα έχουν άμεση σχέση με το θέμα της σελίδα σας. Με αυτόν τον τρόπο η Google εξασφαλίζει, ότι οι επισκέπτες του website σας θα ενδιαφερθούν για τις διαφημίσεις αυτές.
Προβάλλοντας σχετικές με το θέμα του website σας διαφημίσεις, εξασφαλίζετε υψηλό click through ratio (CTR). Το CTR είναι το ποσοστό του συνολικού αριθμού των επισκέψεων, προς τα clicks στις διαφημίσεις του Adsense.
Αν για παράδειγμα έχετε 300 επισκέψεις την ημέρα και τα click στις διαφημίσεις του Adsense ήταν 30, τότε το click through ratio είναι 10%.
Πώς να προβάλετε τις διαφημίσεις του Google Adsense σε ένα website ή Blog
Όταν εγκριθεί η αίτησή σας από την Google, θα σας πάρετε έναν Adsense code. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το σημείο που θέλετε να προβάλλονται οι διαφημίσεις στην σελίδα σας και να κάνετε copy και paste τον κωδικό.
Απαγορεύεται να πειράξετε με οποιονδήποτε τρόπο τον κωδικό. Πρέπει να μπει ως έχει.
Τις διαφημίσεις μπορείτε να τις επεξεργαστείτε όπως επιθυμείτε. Η Google σας δίνει το δικαίωμα να αλλάξετε το χρώμα, το φόντο και το μέγεθος των διαφημίσεων.
Οι διαστάσεις που προσφέρονται είναι 10: 728×90, 468×60, 125×125, 120×600, 160×600, 120×240, 300×250, 250×250, 336×280, και 180×150.
Μην ξοδέψετε πολύ χρόνο παίζοντας με τα χρώματα. Δέκα λεπτά είναι αρκετά αν έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:
- Κάντε τις διαφημίσεις να μοιάζουν με δικά σας links. Ρυθμίστε έτσι τα χρώματα ώστε να καμουφλάρονται μέσα στο site σας. Για φόντο, επιλέξτε το χρώμα του φόντου της σελίδας σας και για χρώμα του τίτλου, το χρώμα των link σας. Για το χρώμα του κείμενου της περιγραφής των διαφημίσεων, επιλέξτε το ίδιο χρώμα με την γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε στο site.
ή
- Κάντε τις διαφημίσεις το κεντρικό πρόσωπο του site σας, χρησιμοποιώντας αντίθετα χρώματα από αυτά της σελίδας σας και τοποθετώντας τες έτσι, ώστε όλο το κείμενο να περιστρέφεται γύρω από αυτές.
Χτίζοντας μία ιστοσελίδα με μοναδικό σκοπό ένα εισόδημα από το Adsense
Η δημιουργία μίας τέτοιας ιστοσελίδας απαιτεί διαφορετική προσέγγιση. Το εισόδημα που μπορεί κάποιος να κερδίζει από το Adsense, εξαρτάται από τον αριθμό των επισκεπτών και το CTR. Ο αριθμός των επισκεπτών εξαρτάται από την ποιότητα των πληροφοριών, το SEO και τον αριθμό των σελίδων, ενώ το CTR από την διαχείριση των διαφημίσεων.
Είναι πολύ σημαντικό η ιστοσελίδα που θα δημιουργήσετε να αφορά κάτι που αγαπάτε και σας αρέσει, ότι και αν είναι αυτό. Με το Adsense μπορείτε να βγάλετε χρήματα από οποιοδήποτε website, οπότε φροντίστε να ασχολείται με κάτι που αγαπάτε, ώστε να μπορέσετε να συγκεντρώσετε το υλικό για την δημιουργία ενός σεβαστού αριθμού σελίδων, οι οποίες θα περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το αντικείμενο.
Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές μέσα από αυτό το website, η παροχή ποιοτικών πληροφοριών / προϊόντων ή υπηρεσιών είναι μονόδρομος για την επιτυχία μίας online επιχείρησης.
Διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης του Adsense
Ένα μοντέλο ιστοσελίδων που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος είναι τα mini sites, τα οποία είναι websites που αποτελούνται από έναν πολύ μικρό αριθμό σελίδων.
Έλεγα προηγουμένως, πως το ποσό που μπορεί κάποιος να κερδίζει από το Adsense, εξαρτάται από τον αριθμό των σελίδων του website. Το γεγονός αυτό, μπορεί να αντισταθμιστεί με την δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού από mini sites. Γενικά, η λογική πίσω από τα mini sites βρίσκεται πίσω από το ερώτημα:
«Αν είχατε ένα website που βγάζει 100 ευρώ το μήνα, πόσα websites θα χτίζατε;».
Καλή ερώτηση νομίζω…
Μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ γρήγορα, έναν αρκετά σεβαστό αριθμό από mini sites, τα οποία να σας προσφέρουν ένα πολύ καλό μηνιαίο εισόδημα, αρκεί το κάθε ένα από αυτά να είναι έστω και λίγο κερδοφόρο.
Υπάρχουν δύο εξαιρετικά προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε μία Adsense αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο αριθμό από mini sites. Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ την δημιουργία πολλών σελίδων για ένα website, όμως αυτή είναι η δική μου άποψη και αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο αρέσει σε εμένα να δουλεύω. Γνωρίζω αρκετό κόσμο που κερδίζει αρκετά χρήματα με mini sites, οπότε δεν είναι θέμα σωστής και λάθος τακτικής αφού και οι δύο προσεγγίσεις δουλεύουν.
Έλεγα λοιπόν, πως υπάρχουν δύο εξαιρετικά προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την τακτική των mini sites. Και τα δύο έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους που έχουν πλουτίσει από το διαδίκτυο, οπότε δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά που έχουν να σας πουν.
Πρόκειται για:
·Το “The mini site formula” του Joel Peterson και
·Το “HyperVRE” του Matt Callen
Είναι το Site Build It η ιδανική λύση για το Adsense;
Μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το πώς θα δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό website, στον τομέα της κατασκευής ιστοσελίδων. Εδώ όμως θα ήθελα να σταθώ στο Site build It, καθώς νομίζω ότι είναι το ιδανικό εργαλείο κατασκευής ιστοσελίδων που έχουν στόχο το Adsense.
Το Site Build It διδάσκει πως θα δημιουργήσετε, αυτό ακριβώς που θέλει το Adsense. Την δημιουργία ενός website πλούσιου σε περιεχόμενα, με μεγάλο αριθμό σελίδων και μεγάλο αριθμό επισκέψεων. Αξίζει να δείτε την adsense σελίδα του Site Built It.
Μπορείτε επίσης να δείτε εδώ, πολύ επιτυχημένα websites που έχουν δημιουργηθεί από κατόχους του Site Built It, κυρίως αρχάριους χωρίς καμία εμπειρία στη κατασκευή ιστοσελίδων.
Google Adsense και Blogs
Αν έχετε ή σκοπεύετε να δημοσιεύσετε ένα blog, εξετάστε σοβαρά την πιθανότητα να προβάλετε Google ads μέσα από το blog σας, καθώς μπορεί να αποδειχτεί μία πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για εσάς.
Μπορείτε να δείτε εδώ, τα πάντα για το πώς θα δημιουργήσετε, θα προωθήσετε και θα βγάλετε χρήματα από ένα blog.
Τα blogs ευνοούν τις Google Ads, όπως και τις CPM Αds, επειδή διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό σελίδων, όπως και έναν υψηλό αριθμό επαναλαμβανόμενων επισκέψεων από τακτικούς αναγνώστες. Ένα επιτυχημένο blog, ανανεώνεται το λιγότερο 3 φορές την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μήνα προσθέτονται 12 τουλάχιστον σελίδες. Πρόκειται για αρκετό υλικό για τους επισκέπτες αλλά και για τις μηχανές αναζήτησης.
Συμβουλές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Google Adsense
- Προσπαθήστε οι διαφημίσεις να μην μοιάζουν με διαφημίσεις. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αναπτύξει αντιστάσεις απέναντι στη διαφήμιση, αφού καθημερινά βομβαρδίζεται από χιλιάδες. Η γνώμη μου είναι να αποφύγετε τις image ads, δηλαδή τις διαφημίσεις που εμφανίζονται σαν εικόνα και να χρησιμοποιείτε text ads, δηλαδή διαφημίσεις κειμένου. Οι image ads βγάζουν μάτι ότι πρόκειται για διαφημίσεις και γενικά αν δεν γνωρίζει κάποιος πώς να τις χρησιμοποιήσει σωστά, θα έχει πολύ χαμηλό CTR.
- Το στυλ που χρησιμοποιώ συνήθως είναι το sky scraper format, σε μετάφραση διάταξη ουρανοξύστη, η οποία είναι αυτή που βλέπετε στα δεξιά της σελίδας και είναι η διάταξη με το μεγαλύτερο CTR.
- Μία άλλη διάταξη που προσφέρει αρκετά υψηλό CTR, είναι η προβολή των διαφημίσεων στο τέλος της σελίδας. Στο MakeMoneyOnline.gr, χρησιμοποιώ και τις δύο διατάξεις.
- Αν η ιστοσελίδα σας έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για να κερδίζετε χρήματα μέσω του Google Adsense, τότε προτείνω να τοποθετήσετε τις διαφημίσεις ανάμεσα στο κείμενο, μεταξύ των παραγράφων. Είναι μακράν η διάταξη με το μεγαλύτερο CTR.
Το μεγάλο μειονέκτημα του Adsense είναι ότι αποτελεί σημείο εξόδου από το website σας. Αν προωθείτε affiliate programs, θα θέλετε ο επισκέπτης να μάθει για τα προϊόντα που προωθείτε και όχι να φύγει στην μέση της σελίδας κάνοντας click σε μία Adsense διαφήμιση.
Με το να τοποθετήσετε τις διαφημίσεις ανάμεσα από το κείμενό σας, ρισκάρετε να χάσετε μία καλή προμήθεια, για μερικά cent του ευρώ που θα σας δώσει το click στην διαφήμιση του Adsense.
Τι να προσέξετε για να μην σας απορρίψει η Google
- Πρέπει οπωσδήποτε να έχετε το δικό σας domain. (δείτε περσσότερες πληροφορίες για την καταχώρηση domain).
- Το θέμα του website σας, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο.
- Να μην είναι το site σας αυτοβιογραφικό. Σε ένα τέτοιο website, η Google θα δυσκολευτεί πολύ να βρει σχετικές με το θέμα διαφημίσεις.
- Βεβαιωθείτε ότι όλα τα links λειτουργούν και ότι δεν υπάρχουν ορθογραφικά λάθη.
- Μην χρησιμοποιείτε σήματα όπως: «σελίδα υπό κατασκευή» ή «under construction», ακόμα και αν οι σελίδες σας δεν είναι έτοιμες.
Τρία είναι τα αυτά που ΔΕΝ πρέπει με τίποτα να κάνετε:
1)Να προτρέψετε τον επισκέπτη να κάνει click στις διαφημίσεις, γράφοντας για παράδειγμα: «κάντε click εδώ». Η Google θέλει ο επισκέπτης να κάνει click στις διαφημίσεις επειδή τον ενδιαφέρουν.
2)Να κάνετε click στις δικές σας διαφημίσεις.
3)Να παρουσιάσετε μία αντιγραφή ενός άλλου website. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο και διώκεται ποινικά. Η Google διαθέτει web crawlers τα οποία είναι προγράμματα που καταγράφουν όλα τα websites και αν κάνετε κάτι τέτοιο θα το ανακαλύψει πολύ γρήγορα.
Αν κάνετε κάτι από αυτά τα τρία, είναι 100% βέβαιο ότι θα έχετε προβλήματα.