Η μεγάλη δημοτικότητα των blogs τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο, για το αν ένα blog αποδίδει καλύτερα από ένα τυπικό website. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός και από την οπτική γωνία που εξετάζει το θέμα.

Οι απόψεις που ακολουθούν είναι καθαρά προσωπικές, είναι προϊόν των δικών μου εμπειριών και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν μία κοινά αποδεκτή αλήθεια. Ποιος μπορεί να πείσει έναν blogger που κερδίζει πενταψήφια ποσά κάθε μήνα, ότι ένα τυπικό website αποδίδει καλύτερα από ένα blog;

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο, ας εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει το κάθε ένα.

Blog – Πλεονεκτήματα

• Είναι γρήγορο να στηθεί και να δημοσιευτεί. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στη blogger ή στην wordpress, να επιλέξετε τα γραφικά και με ένα click να το δημοσιεύσετε.

• Έχει πολλές επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Πολλά blogs ανανεώνονται κάθε μέρα και αυτόματα ενημερώνουν τους συνδρομητές τους με RSS feeds για τα νέα posts που δημοσιεύτηκαν.

Blog – Μειονεκτήματα

• Αν αποφασίσετε να στήσετε ένα blog, θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα, ότι πιθανόν να χρειαστεί να δημοσιεύετε ένα άρθρο κάθε μέρα. Είναι μία διαδικασία που μπορεί να αποδειχτεί πιεστική και αγχωτική.

• Είναι δύσκολο να αλλάξετε το design του blog αν δεν γνωρίζετε κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τα χρώματα ή κάποια γραφικά, αλλά αν αποφασίσετε να κάνετε μεγάλες τροποποιήσεις στο blog σας, θα αποδειχτεί πιο δύσκολο να το κάνετε σε σχέση με ένα website.

Website – Πλεονεκτήματα

• Αν δημιουργήσετε ένα website με περιεχόμενα που αντέχουν στον χρόνο, μπορεί να περάσουν εβδομάδες πριν προσθέσετε κάτι επιπλέον ή ανανεώσετε μία σελίδα του. Η αλήθεια είναι ότι ένα website ποτέ δεν είναι έτοιμο, όμως δεν απαιτεί την τακτική ενημέρωση που απαιτεί ένα blog.

• Είναι αρκετά πιο εύκολο να αλλάξετε το design σε ένα website, από ότι σε ένα blog.

Website – Μειονεκτήματα

• Ένα website απαιτεί προετοιμασία και χρόνο για να δημοσιευτεί. Πριν δημοσιεύσετε ένα website θα πρέπει το στήσετε, να έχετε έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος των περιεχομένων και μετά να το δημοσιεύσετε. Το makemoneyonline.gr, το δούλευα για 2 μήνες πριν το δημοσιεύσω.

• Από την στιγμή που ένα website δεν ανανεώνεται τακτικά, δεν θα έχει πολλούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Ο μόνος τρόπος για να κρατήσετε επαφή με τους επισκέπτες σας είναι με email marketing στρατηγικές.

Κάντε και τα 2

Η γνώμη μου είναι ότι ο συνδυασμός ενός website με ένα blog είναι πανίσχυρος. Αν το αντικείμενο που αποφασίσατε να ασχοληθείτε προσφέρει αυτήν την δυνατότητα, τολμήστε το. Το μυστικό είναι να μην προσπαθήσετε να τα προωθήσετε και τα δύο μαζί γιατί θα πελαγώσετε.

Ξεκινήστε χτίζοντας και οργανώνοντας ένα website, στην συνέχεια προωθήστε το με τις μεθόδους που προτείνω στην σελίδα προώθηση ιστοσελίδων. Όταν αρχίσει να κινείται και ο όγκος της δουλειάς σας έχει πέσει, ξεκινήστε να στήνετε ένα blog. Το blog, από την στιγμή που θα έχετε ένα ολοκληρωμένο website να το στηρίζει, δεν θα απαιτεί καθημερινή δημοσίευση άρθρων.

Εν κατακλείδι…

Υπάρχει πολύς κόσμος που βγάζει αρκετά χρήματα, είτε μέσω ενός τυπικού website, είτε μέσω ενός blog. Το τι θα επιλέξετε να κάνετε είναι θέμα καθαρά προσωπικό.