Ξεκινώντας το άρθρο για το blog design και τις templates που κυκλοφορούν, θέλω πρώτα να αναφέρω κάτι σημαντικό. Το design παίζει κάποιο ρόλο στο μέγεθος της επιτυχίας που θα γνωρίσει ένα blog, όμως παίζει μικρότερο ρόλο από αυτόν που φαντάζεστε.

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής σε ένα blog είναι τα άρθρα του και η ποιότητά τους. Το design δεν είναι τόσο σημαντικό και το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν την δημιουργία ενός blog, είναι να ξοδεύουν απίστευτα πολύ χρόνο για το σχεδιασμό του, κάτι που τους εμποδίζει από το να προχωρήσουν μπροστά.

Πιστέψτε με ποτέ δεν θα είστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εμφάνισή του. Διαλέξτε μία template ή theme που σας αρέσει και ξεκινήστε να δημιουργείτε περιεχόμενα. Η ποιότητα των περιεχομένων θα ορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Αν αφιερώσετε τον χρόνο σας στην βελτίωση του design μέχρι αυτό να σας ικανοποιεί, θα έχετε σπαταλήσει άδικα τον χρόνο σας.

Είναι πολύ σημαντικό να δουλέψετε με πειθαρχεία. Ολοκληρώστε το άρθρο της ημέρας και στην συνέχεια ασχοληθείτε με το design όση ώρα επιθυμείτε. Στρέψτε την προσοχή σας στον αληθινό στόχο, ο οποίος είναι να βγάζετε χρήματα από ένα δημοφιλές blog και ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε αυτό, είναι με την δημιουργία ποιοτικών περιεχομένων και την σωστή εφαρμογή του internet marketing.

Με λίγα λόγια το design είναι σημαντικό, όμως δεν είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός blog. Αν δεν έχετε τεχνικές γνώσεις, αποφασίστε για το πώς θα μοιάζει, βρείτε μία template που να σας αρέσει και πληρώστε έναν web designer για να το δημιουργήσει.

Δημιουργία blog με 2 ή 3 στήλες;

Πρόκειται για μία πολύ συνηθισμένη ερώτηση που δεν έχει συγκεκριμένη απάντηση. Κατά την γνώμη μου δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι τα περιεχόμενά του blog σας να βρίσκονται σε εμφανή σημείο.

Οι διαφημίσεις δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν τον επισκέπτη από τα άρθρα σας, τα fonts θα πρέπει να είναι ευδιάκριτα και τα links αναγνωρίσιμα. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ των περιεχομένων και της πλοήγησης.

Ο πρώτος στόχος σας, είναι το blog να διαβαστεί. Οι δευτερεύοντες στόχοι όπως η εγγραφή στο newsletter και στο RSS feed, θα πρέπει να προβάλλονται στο πάνω μέρος της σελίδας, στο λεγόμενο “above the fold”, το οποίο είναι το μέρος της ιστοσελίδας που εμφανίζεται στην οθόνη, χωρίς να χρειάζεται ο επισκέπτης να χρησιμοποιήσει την μπάρα και να μεταβεί στην υπόλοιπη σελίδα για να το βρει (scroll down).

Που θα βρείτε δωρεάν blog templates ή themes

Το blog template είναι μία συλλογή προτύπων γραφικών τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε το προσωπικό σας blog design. Υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα δωρεάν και αν δεν διαλέξετε κάποια template πολύ δημοφιλή, τότε θα έχετε το δικό σας μοναδικό design.

Μπορείτε να βρείτε δωρεάν blog themes:

Όπως σερφάρετε ανάμεσα στα διάφορα themes, αν βρείτε κάποιο που να σας αρέσει, μην ξεχάσετε να σημειώσετε το όνομα του ώστε να μπορείτε εύκολα να το ξαναβρείτε.

Που θα βρείτε premium blog templates ή themes

Τα premium themes προσφέρονται έναντι πληρωμής και η αλήθεια είναι πως είναι κάπως πιο προσεγμένα από αυτά που προσφέρονται δωρεάν. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και να κρίνετε μόνοι σας αν αξίζει να ξοδέψετε κάποια χρήματα για ένα premium theme.

Το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό και νομίζω πως το κόστος τους είναι πολύ μικρό για να σας προβληματίζει, ειδικά αν έχετε βρει κάποιο που πραγματικά σας αρέσει. Μπορείτε να βρείτε premium templates στα:

Όπως θα έχετε καταλάβει αναφέρομαι σε blog themes σχεδιασμένα για την wordpress. Έχω ήδη αναφέρει πως θεωρώ την wordpress την μοναδική ουσιαστικά επιλογή για την δημιουργία ενός επιτυχημένου blog.

Φυσικά και μπορείτε να δημιουργήσετε ένα επιτυχημένο blog χρησιμοποιώντας μια άλλη πλατφόρμα όπως αυτή της blogger, όμως οι επιλογές σας σε templates και plug-ins θα είναι λιγότερες.

Η ουσία στο blog design

Ο σκοπός της συγκριμένης σελίδας που διαβάζετε δεν είναι άλλος από το να σας πείσει να σταματήσετε να ανησυχείτε για το πώς μοιάζει το blog σας και να αρχίσετε να επενδύσετε περισσότερο χρόνο στα άρθρα σας και στο internet marketing.

Διαλέξτε μια template που να σας αρέσει, προσαρμόστε την στα μέτρα σας ή πληρώστε κάποιον άλλον να το κάνει για εσάς και αρχίστε να δημιουργείτε περιεχόμενα πολύτιμα για τον επισκέπτη. Η ποιότητα των περιεχομένων μαζί με την σωστή προώθηση του blog θα προσελκύσει επισκέπτες και οι επισκέπτες θα μετατραπούν σε χρήμα.

Αυτή είναι η εξίσωση της επιτυχίας για ένα blog αλλά και για μία στατική ιστοσελίδα. Κάντε το σωστά και τα χρήματα θα έρθουν με μαθηματική ακρίβεια. Το blog design σίγουρα βοηθάει, απλά αφιερώστε σε αυτό τον χρόνο που του αξίζει.