Ένα affiliate network περιλαμβάνει εκατοντάδες affiliate programs, από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει με το θέμα ή niche της ιστοσελίδας σας. Στην ουσία τα δίκτυα αυτά, είναι πολύ μεγάλοι κατάλογοι, οι οποίοι προσφέρουν προβολή στον έμπορο και affiliate programs σε όποιον επιθυμεί να τα προωθήσει.

Επίσης παρέχουν στατιστικά, αναλαμβάνουν τις εισπράξεις από τους πελάτες, τις πληρωμές προς τους συνεργάτες, λειτουργώντας σας διαχειριστής, απαλλάσσοντας τον έμπορο από τον πονοκέφαλο της διαχείρισης ενός affiliate program.

Αυτό που πρέπει εσείς να κρατήσετε, είναι ότι τα affiliate networks είναι υπεύθυνα για την πληρωμή των affiliate marketers, που προωθούν με επιτυχία τα προγράμματα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους τους.

Τα affiliate networks πληρώνουν με ταχυδρομική επιταγή, μέσω PayPal, με online κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό που επιθυμείτε ή και με τους 3 τρόπους.

Επεξήγηση των όρων

Κατά την περιήγησή σας στα affiliate networks, θα συναντήσετε κάποιους όρους τους οποίους είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε. Δεν πρόκειται για τίποτα τρομακτικό, απλά για κάποια στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως αποδίδει κάθε affiliate program.

Λοιπόν…

$/sale: Το ποσό που κερδίζετε από κάθε πώληση

Future $: Αφορά τα affiliate programs που λειτουργούν με την μορφή της συνδρομής. Κάθε φορά που ο πελάτης ανανεώνει την συνδρομή του, εσείς πληρώνεστε κανονικά την προμήθεια. Το Future $ δείχνει πόσα χρήματα θα πρέπει να υπολογίζετε από 1 πώληση, σε βάθος χρόνου.

Total $/Sale: To ποσό που προκύπτει από την πρόσθεση του $/Sale + Future $.

Αν το Future $ είναι κενό, τότε το συγκεκριμένο affiliate program δεν προσφέρει μελλοντικό κέρδος. Σε αυτή την περίπτωση το Total $/sale θα είναι ίδιο με το $/Sale.

%/Sale: Το ποσοστό της προμήθειάς σας σε σχέση με την τιμή πώλησης

%Refd: Το ποσοστό των συνολικών πωλήσεων που προέρχεται από affiliates.

Grav: Σημαίνει Gravity και είναι ένα ενδεικτικός αριθμός, για το πόσους affiliates έλκει το συγκεκριμένο προϊόν.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

$/sale: $38.16 | Future $: $144.58 | Total $/sale: $171.93 | %/sale: 50.0% | %refd: 63.0% | grav: 222.53

Στο συγκεκριμένο affiliate program, για κάθε πώληση κερδίζετε $38,16, το οποίο είναι το 50% της συνολικής αξίας του προϊόντος. Εκτός από την πρώτη πώληση, ο μέσος όρος των affiliate marketers κερδίζει άλλα $144,58. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να υπολογίζετε ότι θα σας αποφέρει η κάθε πώληση είναι $171,93.

Από τις συνολικές πωλήσεις της ιστοσελίδας, το 63% προέρχεται από affiliate marketers, ενώ το Gravity είναι αρκετά υψηλό. Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές affiliate program. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το πρόγραμμα αξίζει.

Κατά καιρούς, έχει δει αρκετά affiliate programs να παρουσιάζουν πολύ υψηλό Gravity και μετά από ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να εξαφανίζονται. Το υψηλό Gravity είναι πολλές φορές χαρακτηριστικό των affiliate programs που έχουν δημιουργήσει αρκετό θόρυβο κατά την prelaunch περίοδο, με αποτέλεσμα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας τους να εμφανίζουν έναν πολύ εντυπωσιακό αριθμό πωλήσεων και στην συνέχεια να εξαφανίζονται επειδή δεν έχουν την ποιότητα να αντέξουν σε βάθος χρόνου.

Μην εμπιστεύεστε το Gravity όταν προσπαθείτε να επιλέξετε πιο affiliate program να προωθήσετε. Εμπιστευτείτε περισσότερο την κρίση σας και λιγότερο τους αριθμούς. Για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, σας προτείνω να επισκεφτείτε την σελίδα του Make Money Online, κριτήρια επιλογής ενός affiliate program.

Ελληνικά Affiliate Networks

Υπάρχουν πολλά affiliate networks στην αγορά. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να τα βρείτε, είναι να επισκεφτείτε μια μηχανή αναζήτησης και να κάνετε μια έρευνα με τη λέξη-κλειδί “affiliate network”. Το 90% όμως των affiliate programs, θα το βρείτε σε 5 μεγάλα networks.

Αυτά είναι:
Η Linkwise βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, επειδή πρόκειται για το πρώτο Ελληνικό affiliate Network!
Η εταιρία όπως και γενικά το affiliate marketing στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, όμως σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσουμε, καθώς υποψιάζομαι ότι στο μέλλον στην linkwise θα βρείτε τα περισσότερα Ελληνικά affiliate programs.

Από τα σημαντικά Ελληνικά Affiliate networks. Πλούσια σε προϊόντα αλλά και υπηρεσίες για να πορωθήσετε.

Χρησιμοποιεί, όπως και όλα τα networks που παρουσιάζονται σε αυτή την σελίδα, πιστοποιημένη πλατφόρμα για να είστε σίγουροι για την καταγραφή των στατιστικών σας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρία performance marketing στην ανατολική Ευρώπη.

Πρόσφατα άρχισε να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα κερδίζοντας συνεχώς έδαφος.

Αξίζει σίγουρα να ρίξετε μία ματιά.

 

Affiliate Networks του εξωτερικού

Η LinkShare είναι ένα τεράστιο affiliate network που προσφέρει πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων και είναι ένα από τα παλαιότερα networks που αναπτύχθηκαν μετά την γέννηση του affiliate marketing.
Στην Linkshare θα βρείτε πολύ αξιόπιστες εταιρίες και αυτός από μόνος του είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να την προτιμήσετε.
Το μειονέκτημα της Linkshare είναι ότι είναι αρκετά πολύπλοκο σαν network, ως προς την εγγραφή και ως προς τα affiliate links.
Η Pepperjam ξεκίνησε σαν ένα affiliate website, όμως στην συνέχεια μετατράπηκε σε ένα από τα ποιο επιτυχημένα affiliate networks γνωρίζοντας 550.2% ανάπτυξη το 2006.
Η εγγραφή στο δίκτυο είναι αρκετά εύκολη, και πραγματοποιείται συμπληρώνοντας μία μονοσέλιδη αίτηση. Μόλις η αίτησή σας εγκριθεί, θα έχετε πρόσβαση σε μία από τις μεγαλύτερες λίστες affiliate προϊόντων που υπάρχει.
Η Clickbank περιέχει πάνω από 10.000 προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούν να διανεμηθούν αποκλειστικά μέσω internet, τα λεγόμενα info-products. Μπορείτε να προωθήσετε οποιοδήποτε από αυτά κερδίζοντας προμήθεια έως και 75%.
Αρκετά από αυτά τα προϊόντα είναι αμφιλεγόμενης ποιότητας και αξιοπιστίας, όμως ανάμεσά τους θα βρείτε πολύ καλά προγράμματα.
Μείνετε μακριά από αυτά που υπόσχονται να σας κάνουν πλούσιους μέσα σε μία νύχτα γιατί είναι όλα απάτη.
Γενικά αν κάποιο από τα προϊόντα της Clickbank σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι γιατί όντως είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Η Commission Junction ιδρύθηκε το 1998 και περιλαμβάνει πολύ μεγάλες εταιρίες όπως το eBay και την Dell.
Επειδή το αντίτιμο που απαιτεί η CJ από τις εταιρίες είναι μεγάλο, μόνο εταιρίες με πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αντίτιμο αυτό.

Οι μεγάλες εταιρίες μπορούν να προωθηθούν σχετικά εύκολα οπότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά.

Γενικές συμβουλές

Αρκετά από τα προϊόντα που θα συναντήσετε, προσφέρουν ένα συγκεκριμένο είδος προμήθειας μόνο. Αν η ιστοσελίδα σας δεν απολαμβάνει μεγάλο όγκο επισκεπτών, μην ασχοληθείτε καθόλου με pay per click. Τα κέρδη σας θα είναι πενιχρά. Από την άλλη, ένα pay per sale affiliate program θα αποδώσει πολύ καλύτερα. Ας το αναλύσουμε λίγο…

Το μέσο ποσοστό μετατροπής στο affiliate marketing είναι 1%, για pay per sale προϊόντα. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 επισκέπτες που στέλνετε στην ιστοσελίδα του εμπόρου, θα κερδίζετε την προμήθεια μιας πώλησης.

Στο παράδειγμά μας, μία πώληση θα σας αποφέρει $171,93. Ακόμα και 15 ημέρες να σας πάρει να στείλετε 100 επισκέπτες στην σελίδα του εμπόρου, θα κερδίζετε $171,91 χ 2 = $343,86 το μήνα. Για πολύ κόσμο το ποσό αυτό πλησιάζει το μισό μηνιάτικο.