Το email marketing αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κανάλια προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών και πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα πως αν θέλετε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη διαδικτυακή επιχείρηση, θα πρέπει να ακολουθείτε email marketing στρατηγικές.

Δεν υπάρχει τρόπος για να τονίσω όσο θα ήθελα την σημασία του email marketing, για μία επιχείρηση που είτε προωθεί affiliate programs, είτε πουλάει τα δικά της προϊόντα ή υπηρεσίες, είτε ασχολείται και με τα 2.

Στην κατηγορία του internet marketing θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες email στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Σε αυτή την σελίδα περιγράφεται το email marketing σαν μέσω προώθησης ενός affiliate program αποκλειστικά.

Στην ουσία η προώθηση μπορεί να επιτευχθεί με 2 τρόπους. Ο πρώτος είναι με την δημοσίευση ενός newsletter και ο δεύτερος με μία squeeze page. Σε αυτή την σελίδα περιγράφεται η προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από ένα newsletter.

Affiliate marketing και newsletter

Ένα newsletter αποτελεί μέρος μιας ιστοσελίδας. Για να έχετε ένα newsletter θα πρέπει να έχετε website και είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατήσετε επαφή με τους επισκέπτες σας. Αν η ιστοσελίδα σας είναι ένα blog, τότε μπορείτε να κρατήσετε επαφή και με το RSS το οποίο περιγράφεται στην κατηγορία για τα blogs.

Τα newsletters χρησιμοποιούνται για να συλλέγουν τα emails των επισκεπτών. Μπορείτε να δείτε το δικό μου newsletter στα αριστερά της οθόνης σας, στο σημείο που ζητάω το μικρό σας όνομα και το email σας, για να σας δώσω πρόσβαση στο «ανοίξτε το θησαυροφυλάκιο του internet”.

Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να έχω τακτική επικοινωνία με τους επισκέπτες, να μοιράζομαι μαζί τους τα τελευταία νέα από τον χώρο του διαδικτυακού χρήματος και συχνά πυκνά να προωθώ κάποιο affiliate program που μπορεί να κάνει την ζωή τους πιο εύκολη.

Ο κυριότερος λόγος για την ύπαρξη ενός newsletter είναι το χτίσιμο των σχέσεων και της εμπιστοσύνης και όχι για την προώθηση προϊόντων. Θα πρέπει πιο απλά να χρησιμοποιείται για να μεταφέρετε πολύτιμες πληροφορίες στους επισκέπτες σας.

Με αυτόν τον τρόπο αρχίζουν να σας γνωρίζουν, να σας εμπιστεύονται και να συνδέονται μαζί σας. Είναι πολύ πιθανότερο να ανταποκριθούν και να αγοράσουν ένα affiliate program, όταν τους το προτείνει κάποιος που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, από όταν τους το προτείνει κάποιος που δεν γνωρίζουν.

Αν αρχίσετε να τους βομβαρδίζετε με affiliate programs, σας εγγυώμαι πως δεν θα τους έχετε για πολύ καιρό στην λίστα σας. Στρέψτε την προσοχή σας στο πως θα κάνετε την ζωή τους πιο εύκολη και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

Κάντε αυτό σας προτρέπω να κάνετε σε όλες σχεδόν τις σελίδες του Make Money Online. Στρέψτε την προσοχή σας από το πώς να πάρετε στο πως θα δώσετε και το πώς θα πάρετε θα τακτοποιηθεί από μόνο του.

Άκουσα κάποια στιγμή τον Yaro Starak να λέει κάτι πολύ πετυχημένο. Είπε «Με το affiliate marketing είναι σαν να γράφεις επιταγές για τον εαυτό σου». Θα σας εξηγήσω τι εννοούσε.

Ας υποθέσουμε πως έχετε δημιουργήσει από το newsletter μία λίστα με 5000 emails. Μπορεί το νούμερο να σας φαίνεται μεγάλο, όμως πιστέψτε αν ξέρεις τι κάνεις είναι σχετικά μικρό.

Ας υποθέσουμε τώρα πως έχετε βρει ένα εξαιρετικό affiliate program το οποίο θέλετε να προωθήσετε μέσω του newsletter. Στέλνετε ένα email στους 5000 συνδρομητές σας, με το οποίο περιγράφετε το προϊόν ή την υπηρεσία, εξηγείτε πως ακριβώς θα λύσει το πρόβλημά τους κλπ.

Αν κάνετε καλή δουλειά με τον τίτλο του email που θα στείλετε, κατά κανόνα το 60% θα το διαβάσει. Αυτό σημαίνει πως 3000 θα το διαβάζουν, εκ των οποίων το 50% περίπου θα κάνει click στο affiliate link σας. Αυτό σημαίνει πως 1500 επισκέπτες θα επισκεφτούν την σελίδα πώλησης του προϊόντος.

Με μέσο ποσοστό μετατροπής το 2%, θα έχετε 30 πωλήσεις. Αν κερδίζετε 30 ευρώ από κάθε πώληση θα έχετε κερδίσει 900 ευρώ από ένα απλό email. Φυσικά αν τα παραπάνω νούμερα αυξηθούν, τα κέρδη σας θα εκτοξευτούν. Αν δηλαδή το ποσοστό μετατροπής είναι 3% αντί για 2%, τα κέρδη θα είναι 1350 ευρώ.

Τα ποσοστά αυτά επηρεάζονται από: Την φερεγγυότητά σας, τον τίτλο του email, την ικανότητά σας στο pre-selling, την σελίδα πώλησης και την ποιότητα του προϊόντος. Τα ποσοστά είναι συγκεκριμένα και είναι στο χέρι σας να τα βελτιώσετε, παρακολουθώντας τι δουλεύει και τι όχι.

Από την στιγμή που γνωρίζετε τα στατιστικά, θα γνωρίζετε στο περίπου και τα κέρδη που θα σας φέρει το email, πριν ακόμα το στείλετε. Αυτό εννοεί ο Yaro και έχει απόλυτο δίκιο. Το affiliate marketing είναι πιο κοντά στο να γράφεις τις δικές σου επιταγές, από οποιαδήποτε μέθοδο ή τακτική έχω συναντήσει.

Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που παρέχουν email marketing υπηρεσίες. Αυτή που ηγείται αυτή την στιγμή στο χώρο είναι η Aweber και ακολουθεί η constant contact. Εγώ χρησιμοποιώ την Aweber, αλλά και οι 2 είναι εξαιρετικές.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως το newsletter είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη σχέσεων με τους επισκέπτες σας. Μην το παρακάνετε με την προώθηση γιατί θα σας κοστίσει. Χρησιμοποιήστε το περισσότερο για να μοιραστείτε πολύτιμες πληροφορίες, προσφέροντας υπηρεσία στους επισκέπτες σας.