Πέρα από το internet marketing μου αρέσει να γράφω και άρθρα που έχουν να κάνουν με την επιτυχία ή την ευτυχία. Δεν είμαι συγγραφέας. Πιθανόν να βρεις σε αυτό το κείμενο ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Θα βρεις όμως και τον λόγο που μου επέτρεψε να δημιουργήσω στην εποχή μας ένα πολύ καλό εισόδημα.

Το αναφέρω γιατί είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να προσέχεις από πού παίρνεις συμβουλές. Γιατί ζητούμε οικονομικές συμβουλές από ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα; Γιατί ζητούμε συμβουλές για την επιτυχία ή την ευτυχία από ανθρώπους που δεν είναι ευτυχισμένοι ή επιτυχημένοι;

Έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν πως κατά την γνώμη μου η επιτυχία είναι θέμα εσωτερικό. Η επιτυχία δεν έχει να κάνει με τις εξωτερικές συνθήκες. Δεν έχει σημασία τι συμβαίνει με την οικονομία. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι συμβαίνει μέσα μας. Δεν έχει σημασία το πρόβλημα αλλά το τι σκέφτεσαι για το πρόβλημα και πως αντιμετωπίζεις το πρόβλημα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην επιτρέψεις στον εξωτερικό κόσμο να υπαγορέψει τον εσωτερικό σου κόσμο. Είναι ζωτικής σημασίας να προφυλάξεις τον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις δεν πρόκειται να καταφέρεις και πολλά.

Σταμάτα να σκέφτεσαι αντίστροφα

Μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε αντίστροφα. Επιτρέπουμε στις εξωτερικές συνθήκες να υπαγορεύουν την σκέψη μας, η σκέψη υπαγορεύει τα συναισθήματα, τα συναισθήματα την συμπεριφορά και η συμπεριφορά τα αποτελέσματα.

Στρέφουμε για παράδειγμα την προσοχή μας στον άδειο τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος υπαγορεύει την σκέψη, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά. Είναι φαύλος κύκλος. Αν δεν είσαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που έχεις αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης που οφείλεται για τα αποτελέσματα αυτά.

Το γεγονός πως ο τραπεζικός σου λογαριασμός είναι άδειος είναι ένα αποτέλεσμα. Για το αποτέλεσμα αυτό υπάρχουν αιτίες. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις πως οι αιτίες αυτές ανήκουν στο παρελθόν. Το αποτέλεσμα που βλέπεις σήμερα, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών του παρελθόντος.

Μην επιτρέπεις στο παρελθόν να επηρεάζει τα συναισθήματά σου. Σταμάτα να σκέφτεσαι αντίστροφα. Αντίθετα, θέσε τον νέο στόχο και ξεκίνα να δουλεύεις προς αυτόν. Δημιούργησε στο μυαλό σου τον τραπεζικό λογαριασμό που θέλεις να έχεις και επέτρεψε στον νέο λογαριασμό αυτό να επηρεάσει την σκέψη σου ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω σου. Υπάρχει κόσμος με γεμάτο τραπεζικό λογαριασμό στην εποχή της κρίσης.

Κόσμος που ξεκίνησε από το μηδέν χωρίς πόρους και κεφάλαια. Κόσμος που πίστεψε πως μπορεί να πετύχει ανεξάρτητα από ότι του λένε τα παπαγαλάκια στα κανάλια. Που δεν επέτρεψε στις εξωτερικές συνθήκες να υπαγορέψει τα συναισθήματά του και κατ’ επέκταση την συμπεριφορά του.

Η επιτυχία δεν είναι θέμα ευφυΐας ούτε θέμα κεφαλαίου. Είναι θέμα στάσης ζωής. Είναι θέμα παιδείας, είναι θέμα συμπεριφοράς. Έχει να κάνει με το αν θα κάνεις αυτό που πρέπει για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Μην ξεχνάς πως άλλο το γνωρίζω τι πρέπει να κάνω και άλλο το κάνω αυτό που γνωρίζω.

Φύλα Την Σκέψη Σου

Το 2015 θα έχει πολλές αναταράξεις. Ίσως περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, ίσως λιγότερες. Ότι και να γίνει θα απαιτήσει μεγάλη πνευματική δύναμη ώστε να μην επηρεαστείς. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας στην εποχή μας.

Το κατά πόσο μπορείς να είσαι παραγωγικός και δημιουργικός με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Μην ξεχνάς πως έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Κανένας δεν μπορεί να σου επιβάλει το πώς θα αισθανθείς. Όταν για παράδειγμα κάποιος σε εκνευρίζει, το κάνει επειδή του επιτρέπεις να το κάνει. Είναι καθαρά δικό σου θέμα.

Όταν ακούς στις ειδήσεις πως καταστρέφεται ο κόσμος, μπορείς να εμπλακείς συναισθηματικά με την είδηση και να σε επηρεάσει, μπορείς όμως και να μην εμπλακείς συναισθηματικά και να μην σε αγγίξει. Εσύ έχεις τον έλεγχο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συναντήσεις κάποιον και θα σε επηρεάσει να θυμάσαι πως εσύ το επέτρεψες. Κάπου είχα διαβάσει πως: «αν η ψυχολογία σου εξαρτάται από τους άλλους, θα πρέπει να τους στείλεις όλους στον ψυχίατρο για να νιώσεις εσύ καλύτερα».

Η εποχή μας προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες. Ίσως περισσότερες από ποτέ. Για να τις δεις όμως και για να τις εκμεταλλευτείς θα πρέπει να τις ψάχνεις και για να κάνεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρίσκεσαι σε μία ανάλογη πνευματική κατάσταση.

Αυτό θα είναι και το χαρακτηριστικό των ανθρώπων που θα πετύχουν τους στόχους τους το 2015. Θα είναι αυτοί που θα προχωρήσουν ανεπηρέαστοι από το τι συμβαίνει γύρω τους και θα πιστέψουν στον εαυτό τους. Το δύσκολο πλέον δεν είναι να πετύχεις όσα ονειρεύεσαι αλλά να πιστέψεις πως μπορείς να τα πετύχεις…